Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Osmanlı'da en çok tüketilen balık hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, palamut, lüfer, uskumru, tekir ve kılıç balığı gibi türlerin sıkça tüketildiği bilinmektedir 124.
Evliya Çelebi'nin eserinden ve narh defterlerinden, Osmanlı mutfağının zengin bir deniz kültürüne sahip olduğu anlaşılmaktadır 2. 1640 yılında sarayda 12 çeşit balık tarifi bulunurken, II. Mahmud döneminde bu sayı 26'ya ulaşmıştır 2.
Ayrıca, IV. Murat döneminde Osmanlı sarayına aylık bir ton balık alındığı, II. Mahmut ve Abdülmecid dönemlerinde ise sardalya ve mersin balığı yenildiği kayıtlarda yer almaktadır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: