Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Okullarda günlük menü belirlenirken şu hususlara dikkat edilir:
- Enerji ve besin ögeleri: Menüler, Türkiye Beslenme Rehberi'nde önerilen enerji ve besin ögesi gereksinmesinin tam zamanlı okullarda 2/3’ünü, yarı zamanlı okullarda ise 2/5’sini karşılayacak şekilde planlanır 2.
- Menü türü: Okul çağı çocukları için 4 kap set seçimsiz menüler hazırlanır ve en az 21 günlük dönüşümlü olarak uygulanır 12.
- Çeşitlilik: Menüdeki yemekler, renk, kıvam, şekil, lezzet ve besin değeri açısından çeşitlilik gösterir 14.
- Sık tekrar: Aynı yemekler birbirini izleyen günler itibariyle ve haftanın aynı günlerinde verilmez 14.
- Mevsimsellik: Menüler, mevsiminde bulunan besinlerle hazırlanır 2.
- Özel diyet gereksinimleri: Vejetaryen, vegan, besin alerjisi, glutensiz ve diyabetik gibi özel diyet gereksinimleri için bir diyetisyen kontrolünde menü hazırlanır 2.
- Hijyen ve lezzet: Menüler, hijyenik, besleyici, lezzetli ve öğrencilerin seveceği şekilde planlanır 3.
Menülerin hazırlanmasında konunun uzmanı diyetisyenler görev alır 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: