Okullarda günlük menü belirlenirken şu hususlara dikkat edilir: Enerji ve besin ögeleri: Menüler, Türkiye Beslenme Rehberi'nde önerilen enerji ve besin ögesi gereksinmesinin tam zamanlı okullarda 2/3’ünü, yarı zamanlı okullarda ise 2/5’sini karşılayacak şekilde planlanır. Menü türü: Okul çağı çocukları için 4 kap set seçimsiz menüler hazırlanır ve en az 21 günlük dönüşümlü olarak uygulanır. Çeşitlilik: Menüdeki yemekler, renk, kıvam, şekil, lezzet ve besin değeri açısından çeşitlilik gösterir. Sık tekrar: Aynı yemekler birbirini izleyen günler itibariyle ve haftanın aynı günlerinde verilmez. Mevsimsellik: Menüler, mevsiminde bulunan besinlerle hazırlanır. Özel diyet gereksinimleri: Vejetaryen, vegan, besin alerjisi, glutensiz ve diyabetik gibi özel diyet gereksinimleri için bir diyetisyen kontrolünde menü hazırlanır. Hijyen ve lezzet: Menüler, hijyenik, besleyici, lezzetli ve öğrencilerin seveceği şekilde planlanır. Menülerin hazırlanmasında konunun uzmanı diyetisyenler görev alır.