15 yaşındaki bir çocuğun sağlıklı beslenmesi için aşağıdaki öneriler dikkate alınabilir: Öğün atlamamak: Özellikle kahvaltı öğünü, gelişim için önemlidir. Çeşitli besin grupları tüketmek: Süt ve süt ürünleri: Kemik ve dişlerin gelişimi için günde 3 porsiyon (2 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar peynir) tüketilmelidir. Et, yumurta ve kurubaklagiller: Büyüme ve kas gelişimi için günde 3-4 köfte porsiyonuna denk gelecek kadar et, her gün bir yumurta ve haftada 2 kez balık, 3-4 kez kurubaklagil tüketilmelidir. Sebze ve meyve: Vitamin, mineral ve posa açısından zengin olup, vücudun hastalıklara karşı savunmasını destekler. Günde 5-7 porsiyon taze ve pişmiş sebze ve meyve tüketilmelidir. Ekmek ve tahıllar: Erkek çocuklar için günde 7-8 porsiyon, kız çocuklar için günde 4-5 porsiyon tam tahıl ürünleri ve tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Yağlı tohumlar: Günlük yarım veya 1 avuç kadar çiğ yağlı tohum (fındık, ceviz, badem) tüketilebilir. Su içmek: Günde en az 2 litre su içilmelidir. Hareketli yaşam: Düzenli egzersiz ve fiziksel aktiviteler yapılmalıdır. Ergenlik döneminde beslenme, bireysel ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilir. Uzman bir diyetisyenden destek almak faydalı olabilir.