Öksüz helvasının hikayesi, yoksul bir anne ve oğlunun yaşadığı olaya dayanır. Halk arasında kulaktan kulağa yayılan hikayeye göre, anne ve oğlu, neredeyse her gün yan evlerinde yaşayan varlıklı ailenin mutfağından gelen helva kokularını duyarmış. Bir süre sonra kokulardan etkilenen oğul, annesinden helva istemeye başlamış. Şimdilerde misafirliklerin vazgeçilmez bir eğlencesi olarak görülen Alanya helvası, farklı yörelerde, aynı malzeme ve benzer pişirme yöntemleriyle yapılabilen bir helva olmakla birlikte; rivayet edilen hikayesi, servis biçimi ve yeme ritüeliyle özgünleşir. Öksüz helvasının bir diğer adının da "öküz helvası" olmasının nedenlerinden birinin de helvayı yeme ritüeli olduğu söylenir. Öksüz helvasını yerken, herkes sırasıyla tereyağı havuzuna banarak tatlıyı yer.