Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Mutancana, Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahı Fatih Sultan Mehmet'in en sevdiği yemekler arasında yer alan, Edirne mutfağına ait bir Osmanlı yemeğidir 234.
1432 yılında Edirne Sarayı'nda dünyaya gelen Fatih Sultan Mehmet'in, o dönemki saray yemekleri arasında önemli bir yer tuttuğu rivayet edilir 23. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet'in emri ile yapımına başlanıp 1478 yılında tamamlanan Topkapı Sarayı'nın mutfağına taşınan Mutancana, günümüze kadar farklı tariflerle gelmiştir 23.
Tatlı, mayhoş ve tuzlu tatları bir arada barındırması sebebiyle kimileri tarafından Uzakdoğu yemeklerini andırdığı söylense de, kullanılan baharat ve yemişler Anadolu'nun imzasını taşımaktadır 23.
Mutancana, kuzu sokumundan veya but tarafından üretilen kuzu etinin özel tekniklerle pişirilmesiyle hazırlanır 234. Yemekte badem, incir, kayısı, kırmızı üzüm, kırmızı erik gibi kuru yemişlerin yanında bal ve tarçın da kullanılır 234. Et yemeklerinin vazgeçilmezi sarımsak ve arpacık soğanı, zengin aromasını tamamlayan en önemli iki unsurdur 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: