Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Lenfödem hastaları aşağıdaki besinleri ve besin gruplarını tüketmemelidir:
- Aşırı tuz ve işlenmiş gıdalar: Fazla tuz tüketimi vücutta sıvı tutarak ödeme neden olur 12.
- Şeker ve yüksek kalorili besinler: Şeker içeren gıdaların ve yüksek yağlı yiyeceklerin tüketimi lenfödem semptomlarını kötüleştirebilir 3.
- Hayvansal yağlar: Hayvansal besinler lenf sıvısını yoğunlaştırır 2.
- Soya ürünleri: Östrojen hormonunu olumsuz yönde etkiler 2.
- Gluten (buğday ürünleri): Lenfödem hastalarında gluten tüketimi ödemi artırabilir 5.
Ayrıca, alkol ve kafein içeren içeceklerin (çay, kahve, çikolata) tüketimi de lenfödem hastalarında önerilmez 12.
Lenfödem diyeti, hastanın genel sağlık durumu ve diğer hastalıkları da dikkate alınarak bir beslenme uzmanı tarafından hazırlanmalıdır.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: