• Buradasın

    Konya ekmek salması nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Konya ekmek salması yapmak için gerekli malzemeler ve adımlar şunlardır:
    Malzemeler:
    • 3 kg kuşbaşı veya ince çekilmiş orta yağlı koyun eti 1
    • 500 gr böbrek ve iç yağı 1
    • 3 tandır ekmeği (veya 1 bayat francala) 1
    • 2 tatlı kaşığı tuz 1
    Yapılışı:
    1. Büyük tencereye iri doğranmış böbrek ve iç yağı konur 1.
    2. Üzerine kuşbaşı veya ince çekilmiş koyun eti ilave edilip hafif ateşte etler suyunu bırakıncaya kadar ara ara karıştırılarak pişirilir 1.
    3. Bu arada ekmekleri ıslatacak kadar suyunun kalmasına dikkat edilir 1.
    4. Dilimlenmiş ekmekler et suyuna batırılıp servis tepsisine dizilir 1.
    5. Etler suyunu çekince tuzu eklenip beş dakika kadar daha karıştırılarak kavrulur 1.
    6. Kavrulan etler tepside dizili ekmeklerin üzerine kevgirle alınarak servis yapılır 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    A rustic wooden table in a traditional Konya home, set with a steaming plate of ekmek salması—layers of crispy bread soaked in rich tomato sauce and topped with minced meat—surrounded by fresh herbs and a warm, golden glow from a nearby lantern.

    Ekmek salması hangi yöreye ait?

    Ekmek salması, Konya yöresine ait geleneksel bir yemektir. Özellikle kırsal kesimlerde geleneksel olarak yapılan bu yemek, eski dönemlerde bayatlayan tandır ekmeklerini değerlendirmek amacıyla ortaya çıkmıştır.

    Ekmek tarifi nasıl yapılır?

    Evde ekmek yapmak için gerekli malzemeler: 2 yemek kaşığı kuru maya; 1 yemek kaşığı toz şeker; 1,5-2 su bardağı ılık su (350 ml); 4 su bardağı un (500 g); 2 tatlı kaşığı tuz (silme). Yapılışı: 1. Yoğurma kabının içerisine unu alın, üzerine tuzu ekleyerek ortasını havuz şeklinde açın. 2. Çözdürdüğünüz mayayı hazırladığınız çukura boşaltın ve hamurunuzu yoğurmaya başlayın. 3. Hamur yumuşak olduğu için elinize yapışabilir, bu durumda elinizi ıslatarak hamuru daha kolay toparlayabilirsiniz. 4. Hamurun üzerini kapatıp bir bezle sararak 40 dakika kadar sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakın. 5. Mayalanan hamurun üzerini açın, ellerinizi hafifçe ıslatarak havasını alın. 6. Hamuru un serpilmiş tezgaha alıp elinizle yoğurarak beze haline getirin. 7. Bezeleri elinizle yuvarlayın ve kenarları daha ince olacak şekilde rulo haline getirin. 8. Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirip, üzerine nemli bir bez örterek 15-20 dakika bekletin. 9. Çırptığınız yoğurdu fırça yardımıyla hamurların üzerine sürün ve keskin bir bıçak ile ekmeklerin üzerine kesikler atın. 10. Önceden 230°C'de ısıttığınız fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Püf noktaları: Kuru maya kullanacaksanız 8-10 dakika bekletmek yeterlidir. Hamurun cıvık olması, ekmeğin yumuşak olmasını sağlar. Mayalanma için ortamın sıcak olması gerekir. Ekmeklerin üzeri için yoğurt kullanmak istemiyorsanız, fırça ile su sürebilirsiniz.