Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kivi, hem çözünür hem de çözünmez lifler açısından zengin bir meyvedir 34. Bu lifler, bağırsaklarda "süpürge" görevi görerek suyu emip dışkının hacmini artırır, yumuşamasını sağlar ve bağırsak hareketlerini düzenleyerek dışkının vücuttan daha kolay atılmasına yardımcı olur 34.
Ayrıca, kiviye özgü olan ve başka pek az meyvede bulunan "aktinidin" adı verilen doğal bir enzim, özellikle proteinlerin sindirilmesinde kilit bir rol oynar 4. Mide ve ince bağırsaktaki protein sindirimini kolaylaştıran bu enzim, yiyeceklerin daha verimli bir şekilde parçalanmasına yardımcı olarak, şişkinlik, gaz ve hazımsızlık gibi sorunların önüne geçer 4.
Ancak, kivinin kabuk kısmı kalsiyum oksalat kristalleri (rafidler) içerdiği için ağız içinde tahrişe neden olabilir 3. Bu kristaller, özellikle hassas yapıda bir ağız mukozasına sahip olan kişilerde ya da reflü sorunu yaşayanlarda karıncalanma ve yanma hissi oluşturabilir 3.
Herhangi bir sağlık sorunu için yeni bir besin tüketmeye başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: