Buradasın
Kışlık kavanozlar neden bozulur?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kışlık kavanozların bozulmasının birkaç nedeni vardır:
- Yanlış kavanoz kullanımı: Eski reçel veya hazır ürün kavanozlarının kullanılması, bu kavanozların vakum yapmaması ve yüksek ısıda çatlama riski taşıması nedeniyle konservenin bozulmasına yol açabilir 1.
- Kapak hataları: Konserve kapaklarının tekrar kullanılması, tam vakum oluşmasını engeller ve bakteri üremesine neden olur 14. Ayrıca, kapakların kırık, conta lastiğinin zedelenmiş olması da bozulmaya sebep olabilir 25.
- Aşırı doldurma: Kavanozun üst kısmının fazla doldurulması, kapağın iyi kapanmasını engeller ve içindeki konservenin bozulma sürecini hızlandırır 12.
- Yetersiz sterilizasyon: Kavanoz ve kapakların kullanılmadan önce kaynar suyla steril edilmemesi, bakteri ve mikroorganizmaların üremesine yol açar 15.
- Uygun olmayan saklama koşulları: Konservelerin güneş ışığı alan, sıcak veya nemli ortamlarda saklanması, bozulmayı hızlandırır 135.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: