• Buradasın

    Karamel sosun rengi neden değişir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Karamel sosun rengi, kullanılan şekerin cinsi, ısının derecesi ve işlem süresine bağlı olarak değişir 2.
    Şekerin karamele dönüşmesi genellikle 170 °C civarında gerçekleşir 14. Bu sıcaklıkta şeker molekülleri oksitlenir ve bazı uçucu maddelerin kaybolması sonucu karamel lezzeti ve farklı renk tonları ortaya çıkar 14.
    Dolayısıyla, hafif bir altın renginden, koyu kehribar tonlarına kadar farklı karamel renkleri elde edilebilir 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Karamel nasıl yapılır?

    Karamel yapımı için gerekli malzemeler: 2 yemek kaşığı tereyağı; 1 su bardağı toz şeker; 200 ml krema. Yapılışı: 1. Toz şekeri yayvan bir tavaya alarak kısık ateşte şeker eriyene kadar bekleyin. 2. Şeker erimeye başladığında önce şeffaflaşır, ardından karamelize olmaya başlar. 3. Şekerin tamamı eridiğinde içerisine tereyağını ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın. 4. Tarifte kullanacağınız kremayı oda sıcaklığında bekletin. 5. Kremayı yavaş yavaş karışıma eklerken, bir taraftan karışımı hızlı bir şekilde çırpın. 6. Tüm karışımı birleştirdikten sonra oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. 7. Hemen tüketmeyi düşünmüyorsanız, bir kavanozun içerisine doldurarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Püf noktaları: Tereyağı ve kremayı oda sıcaklığında bekletmeyi unutmayın, aksi takdirde karamel sosun kıvamı pürüzsüz olmayacaktır. Şeker, renk değiştirene kadar karıştırma işlemi uygulamayın. Eğer topaklanma olursa, tahta kaşık ile karıştırarak dağıtabilirsiniz. İlk aşamada şekere 4 damla limon suyu da ekleyebilirsiniz.

    Gerçek karamel sosu nasıl yapılır?

    Gerçek karamel sosu yapmak için gerekli malzemeler: 5 yemek kaşığı şeker; 100 ml krema; 1 yemek kaşığı tereyağı. Yapılışı: 1. Şekeri bir sos tavasına alıp, altını en yüksek ateşte açın. 2. Şekerin kenarlarından eridiğini görünce orta ateşe alın. 3. Şekerin 2/3'ünün eridiğini görünce de en kısık ateşe alın ve bütün şekeri eritin. 4. Eriyen şekere tereyağını ekleyin ve çırpın. 5. Krema ekleyin, tekrar çırpın ve kısık ateşte kıvam alana kadar 5-6 dakika pişirin. Karamel sosu, cam bir kavanozda buzdolabında 2 hafta muhafaza edilebilir.

    Karamel sosu altın rengi olmazsa ne yapmalı?

    Karamel sosunun altın rengi olmaması durumunda, tencerenin kenarlarını ıslak bir fırçayla temizlemek önerilir. Ayrıca, karamel sosu pişirirken karışımı sürekli karıştırmamak da önemlidir, aksi takdirde şeker kristalize olabilir.

    Karamel renk hangi renklerden oluşur?

    Karamel rengi, sarı ve kahverengi tonlarının karışımıyla elde edilir.