İzmir'in en iyi peyniri olarak değerlendirilebilecek birkaç seçenek: İzmir Tulum Peyniri: En fazla tanınan İzmir tulum peyniri, halen Bergama, Ödemiş, Menemen, Tire ve diğer ilçelerdeki mandıralarda yapılmaktadır. Sepet Peyniri: Denize yakın Ayvalık, Dikili, Foça, Karaburun ilçesinde bulunan sepet peyniri; keçi, koyun ve inek sütünün karıştırılmasıyla yapılır. Armola Peyniri: Seferihisar'da üretilen bu peynir, yoğurt, lor peyniri ve beyaz peynir karışımıyla hazırlanır. Kopanisti Peyniri: İzmir'in Karaburun Yarımadası'na özgü bu peynir, keçi sütünden yapılan sepet peynirinin fermente edilmesiyle elde edilir. En iyi peynir tercihi kişisel zevklere göre değişiklik gösterebilir.