Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ezine peyniri ile beyaz peynir arasındaki bazı farklar:
- Üretim Bölgesi ve Süt Karışımı: Ezine peyniri, sadece Çanakkale'nin Ezine, Ayvacık ve Bayramiç ilçelerinde üretilen keçi, koyun ve inek sütlerinin belirli oranlarda karışımıyla yapılır 12. Beyaz peynir ise Türkiye'nin farklı bölgelerinde, genellikle sadece inek sütü kullanılarak üretilir 1.
- Olgunlaşma Süresi: Ezine peyniri en az 8 ay dinlendirilerek olgunlaştırılır 1.
- Aroma ve Doku: Ezine peyniri, kendine özgü yoğun aroması, hafif tuzlu yapısı ve kıvamlı, ağızda dağılan dokusuyla tanınır 13. Beyaz peynir ise daha nötr tatta ve daha yumuşak ya da lastikimsi bir dokuya sahip olabilir 1.
- Katkı Maddeleri: Gerçek Ezine peyniri geleneksel yöntemlerle üretilir ve katkı maddesi içermez 1. Beyaz peynirde koruyucular ve bazı katkı maddeleri kullanılabilir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: