• Buradasın

    Etikette hangi maddeler yasak?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Gıda etiketlerinde bazı maddelerin kullanımı yasaktır. Bu maddeler arasında:
    • Aroma vericiler: Gıdanın gerçek görüntüsü, sadece aroma kullanılarak oluşturulamaz 15.
    • Yanıltıcı ifadeler: "Tadı", "lezzeti", "keyfi" gibi ifadeler, aroma kullanılan ürünlerde gerçek gıda izlenimi yaratamaz 15.
    • Bazı görseller: Margarin etiketlerinde tereyağı çağrıştıracak süt, yayık, kova gibi görseller kullanılamaz 1. Zeytinyağı hariç bitkisel yağlarda, zeytinyağını çağrıştıracak zeytin veya zeytin ağacı görseline yer verilemez 1.
    • Belirli terimler: "Doğal", "taze" gibi terimlerin belirli koşullar dışında kullanımı yasaktır 1.
    • Alerjen olmayan bileşenler: "İçermez" ifadeleri, belirli koşullar dışında kullanılamaz 3.
    Gıda etiketleme kuralları, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'ne tabidir 5.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Malzeme etiketleme nedir?

    Malzeme etiketleme, ürünlerin tanımlanması, izlenmesi ve yönetilmesi için uygulanan bir süreçtir. Etiketleme işlemi üç ana başlıkta incelenebilir: 1. Yazılım. 2. Yazıcı. 3. Malzeme. Etiketleme, endüstriler, ürün çeşitleri ve otoritelerin talepleri doğrultusunda farklılık gösterse de hemen hemen bütün ülkelerde birçok ürün için geçerlidir. Ayrıca, kalıp içi etiketleme (IML) adı verilen bir yöntem de vardır.

    Tehlikeli madde sınıf etiketleri nasıl olmalı?

    Tehlikeli madde sınıf etiketleri aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır: 1. Görünür ve okunaklı olmalıdır. 2. Tek bir yüzeye yerleştirilmelidir. 3. Uluslararası standartlara uygun olmalıdır. 4. Gerekli bilgileri içermelidir. 5. Çevre için tehlikeli ürünler için "ölü ağaç ölü balık" etiketi eklenmelidir. Tehlikeli madde gönderimleri için özel yönetmelikler ve gereklilikler olabileceğinden, taşıyıcının kurallarına da dikkat edilmelidir.

    Tehlikeli madde etiketleme yönetmeliği nedir?

    Tehlikeli Madde Etiketleme Yönetmeliği, piyasaya arz edilen tehlikeli maddelerin ve müstahzarların insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek amacıyla etiketlenmesine ilişkin idari ve teknik usul ve esasları düzenler. Yönetmeliğe göre etiketlerde bulunması gereken temel bilgiler şunlardır: - Maddenin adı ve kimyasal formülü; - Üreticinin adı, telefon numarası ve adresi; - Tehlike sembolleri ve işaretleri; - Risk (R) ve güvenlik (S) ibareleri; - EINECS veya ELINCS'den alınmış EC ve CAS numaraları. Ayrıca, etiketlerin ambalajın normal konumunda okunabilecek şekilde, açık ve silinemez harflerle hazırlanması gereklidir.

    Kıyafetlerde hangi etiketler yasak?

    Kıyafetlerde hangi etiketlerin yasak olduğuna dair güncel bir bilgi bulunamamıştır. Ancak, kıyafet etiketlerinde yer alması zorunlu olan bazı bilgiler şunlardır: Yıkama ve bakım talimatları. Üretim bilgisi. Hayvansal içerik bilgisi. Ayrıca, "sadece kuru temizleme yapılabilir" gibi ifadelerle, çamaşır makinesinde yıkanmaması gerektiği belirtilen giysilerden kaçınılması önerilir.

    ADR sınıflandırma ve etiketleme nedir?

    ADR (Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması), tehlikeli maddelerin sınıflandırılması ve etiketlenmesi için dokuz ana sınıf belirler: 1. Sınıf 1: Patlayıcı maddeler ve nesneler. 2. Sınıf 2: Gazlar. 3. Sınıf 3: Yanıcı sıvılar. 4. Sınıf 4: Yanıcı katılar, kendiliğinden yanabilen ve su ile tepkimeye giren maddeler (4.1, 4.2, 4.3 alt sınıfları). 5. Sınıf 5: Yükseltgen (oksitleyici) maddeler ve organik peroksitler (5.1, 5.2 alt sınıfları). 6. Sınıf 6: Zehirli ve bulaşıcı maddeler. 7. Sınıf 7: Radyoaktif malzemeler. 8. Sınıf 8: Aşındırıcı maddeler. 9. Sınıf 9: Çeşitli tehlikeli madde ve nesneler. Etiketleme, tehlikeli maddelerin ambalajlarında ve taşıma araçlarında belirli işaret ve piktogramların kullanılmasını içerir.

    Etikette bulunması gereken bilgiler nelerdir?

    Gıda ambalajlarında etikette bulunması gereken bazı bilgiler: Gıdanın adı. İçindekiler. Alerjen bilgisi. Net miktar. Tavsiye edilen veya son tüketim tarihi. Gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi. Menşe ülke. Özel muhafaza ve kullanım koşulları. Beslenme bildirimi. Ayrıca, tehlikeli maddeler için madde adı, üretici bilgileri, tehlike sembolleri ve güvenlik bilgileri gibi ek bilgiler de etikette yer almalıdır. Fiyat etiketlerinde ise üretim yeri, malın türü, satış fiyatı, birim fiyat, üretim ve satış tarihleri gibi bilgiler bulunur.

    Gıda katkı maddeleri etiketleme zorunluluğu kalktı mı?

    Hayır, gıda katkı maddeleri için etiketleme zorunluluğu kalkmamıştır. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'ne göre, gıda katkı maddelerinin etiketinde belirli bilgilerin yer alması zorunludur. Ayrıca, 6 Nisan 2024 tarihli ve 32512 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yapılan değişikliklere gıda işletmecilerinin 31/12/2026 tarihine kadar uyum sağlaması gerektiği belirtilmiştir.