• Buradasın

    Eski yaz karsambaç dondurması nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    A sunlit Turkish village scene with a smiling elderly woman in a floral apron drizzling dark grape pekmez over a mound of fresh snow in a wide copper bowl, surrounded by small bowls of honey and rose syrup, with the Toros Mountains faintly visible in the background.
    Eski yaz karsambaç dondurması şu şekilde yapılır:
    Malzemeler:
    • 1 kase temiz kar veya rendelenmiş buz 3;
    • 2 yemek kaşığı dut veya üzüm pekmezi (pekmezli için) 3;
    • 1 yemek kaşığı gül şurubu ve 20 ml bal (ballı için) 3.
    Yapılışı:
    1. Pekmezli için: Karın üzerine pekmezi gezdirin, kaşıkla karıştırarak yayılmasını sağlayın 3.
    2. Ballı için: Karı bir kaseye alıp kaşıkla karıştırın 3. Bal ve suyu başka bir kasede karıştırarak şurup haline getirin 3. Hazırladığınız bal şurubunu karın üzerinde gezdirin ve kaşıkla karıştırın 3.
    3. Üzerine gül şurubu ekleyebilirsiniz 3.
    Karsambaç yapımında mutlaka temiz kar kullanılmalı, yoksa rendelenmiş buz parçalarına yer verilmelidir 3.
    Karsambaç, Toroslarda kışın yağan karın sıkıştırılarak blok haline getirilmesi ve derin kuyularda saklanıp, yaz aylarında satılmak üzere indirilmesiyle yapılır 24. Servis esnasında, bu kar geniş bakır bir kaba kazınır ve içinde hızlıca karıştırıldıktan sonra kaselere konarak üzerine gül, portakal şurubu veya üzüm pekmezi eklenerek satılır 24.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Eskiden hangi dondurmalar vardı?

    Eskiden var olan bazı dondurma türleri: Çin dondurması. Pers dondurması. Roma dondurması. Maraş dondurması. Ayrıca, Aztekler 15. yüzyılda dağların tepelerinden aldıkları karları, yemeklerini ve içeceklerini soğutmak için kullanmıştır.

    Eski dondurmacılar ne kullanırdı?

    Eski dondurmacılar, dondurma üretimi ve servisi için çeşitli araçlar ve malzemeler kullanmıştır: Kar ve buz temini: Dondurma üretimi için gerekli kar ve buz, dağlardan ve göllerden temin edilirdi. Üretim yöntemleri: Mevsim kış ise doğal soğuğun etkisinden yararlanılır, mevsim yaz ise dondurma bir tabağa konarak karın üzerine yerleştirilir ve etrafı karla kuşatılırdı. Dondurma kutuları: Dondurma, "Dondurma Kutusu" adı verilen ve içinde çevirme kolu bulunan kaplarda saklanırdı. Servis araçları: Dondurmacılar, dondurmayı bardaklarda satar, bardakların altına bir tabak ve yanına bir kaşık koyardı. Ahşap tezgahlar ve renkli tabelalar: Eski dondurmacılar, genellikle ahşap tezgahlar kullanır ve renkli tabela veya flamalarla dikkat çekerdi.