Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Eriştenin hikayesi, M.Ö. 5000 yıllarına dayanmaktadır ve Çin'in Shanxis köyünde üretildiği bilinmektedir 13.
Erişte, yağ, un ve tuz karışımı olan çok ince hamurun ince ince kesildikten sonra oda sıcaklığında tutularak hazırlanır 1. Farklı yerlerde bu kurutma işlemi için fırın ya da kızgın sac kullanılır 1.
Eriştenin tarihi ile ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:
- İpek Yolu 123. Erişte, İpek Yolu sayesinde çeşitli tacirler ve kaşifler aracılığıyla dünyaya yayılmıştır 123.
- Orta Asya 13. Orta Asya ve Türk ülkelerinde "kesme" adıyla da bilinir ve Çin ile Türk ülkelerinde tüketilen lagman çorbasına benzerlik gösterir 13.
- Türkiye 13. Türkiye'de erişte üretilirken hamuruna yumurta da eklenir hatta Anadolu'nun bazı yerlerinde eriştenin içine peynir altı suyu tozu eklendiği de görülür 13.
Ayrıca, 11. yüzyılda Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan “Dinanü Lügati-t Türk” eserinde makarnalardan yapılan birçok yemekten bahsedilmektedir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: