Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Ekmeğin içinin kararması ve sertleşmesi, iki ana faktöre bağlıdır: nem kaybı ve nişasta yapısının değişmesi 123.
- Nem kaybı, ekmeğin kurumasına ve sertleşmesine neden olur 12. Ekmek, nemli havalarda yumuşarken, kuru havalarda sertleşir 4.
- Nişasta yapısının değişmesi, "retrogradasyon" olarak adlandırılır ve ekmek soğuduğunda gerçekleşir 15. Yüksek ısı, nişastayı parçalayarak suyu emmesini ve yumuşak bir doku oluşmasını sağlar 1. Ancak ekmek soğudukça nişasta yeniden sertleşir ve nemin bir kısmını dışarı iter 15.
Ayrıca, ekmek formülünün iyi ayarlanamaması, şeker ve süt tozunun yetersiz kullanılması gibi faktörler de ekmeğin çabuk bayatlamasına yol açabilir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: