Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Domatesin tarihçesi şu şekilde özetlenebilir:
- Ana Vatanı Amerika Kıtası: Domatesin kökeni, Güney ve Orta Amerika'ya dayanır ve Aztekler tarafından "xitomate" veya "zitotomate" olarak adlandırılmıştır 23.
- Avrupa'ya Taşınması: 16. yüzyılda İspanyol kaşifler tarafından Amerika'nın keşfinden sonra Avrupa'ya getirilmiştir 24. İlk başlarda zehirli sanıldığı için tüketilmemesi yasaklanmış, ancak 1500'lü yıllarda zehirsiz olduğu anlaşılınca pişirilerek ve kızartılarak yenmeye başlanmıştır 1.
- İtalya ve Fransa: Domates, İtalya'da ilaç olarak hastaların vücuduna sürülmüş, Fransa'da ise süs bitkisi olarak saksılarda yetiştirilmiştir 1.
- Yaygınlaşması: 1700'lü yıllarda Fiorentinalı bir aşçının domatesi çiğ olarak salatasında kullanmasıyla domatesin yükselişi hızlanmıştır 14.
- Osmanlı'ya Gelişi: Osmanlı mutfağına 18. yüzyılda girmiş, ilk olarak kiraz domatesler kullanılmıştır 12.
- Günümüz: Günümüzde domates, dünya genelinde mutfakların vazgeçilmez bir parçası olup, salça, sos, reçel gibi ürünlerin yapımında ve gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır 25.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: