• Buradasın

    Domatesin anavatanı neresi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Domatesin anavatanı Güney ve Orta Amerika'dır 125.
    Özellikle, günümüz Peru ve Ekvador toprakları dahilinde yer alan And Dağları bölgesi, domatesin ilk evcilleştirildiği yerler arasında sayılmaktadır 5.

    Konuyla ilgili materyaller

    Çeri domatesin kökeni nereden gelir?

    Çeri domatesin kökeni, Güney ve Orta Amerika'ya dayanmaktadır.

    Domatesin tarihçesi nedir?

    Domatesin tarihçesi: Kökeni: Domates, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, milyonlarca yıldır dünyada bulunan bir bitkidir. Evcilleştirme: Domatesin evcilleştirilmesi ise birkaç bin yıl önce, yaklaşık olarak milattan önce 500’lü yıllarda Meksika ile Kosta Rika’nın kuzey bölümü arasında yer alan topraklarda gerçekleştirilmiştir. Avrupa'ya gelişi: Domates, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından ilk olarak Avrupa’ya tanıtılmıştır. Osmanlı'ya gelişi: Osmanlı mutfağı saray kayıtlarına ilk olarak 1700’lerde, yeşil domates "kavata" adıyla girmiş ve sadece yeşil domates tüketilmiştir. Yayılması: Domates, 19. yüzyılda Asya kıtasına da yayılmıştır. Günümüzdeki durumu: Günümüzde Türkiye, dünyanın en çok domates üreten ülkelerinden biridir.

    Domates Türkiye'ye ne zaman geldi?

    Domates, 19. yüzyılın sonunda Türkiye'ye geldi.

    Domates en çok hangi ortamda yetişir?

    Domates, sıcak ve ılıman iklimlerde en iyi şekilde yetişir. Uygun yetiştirme ortamları: - Güneşli bahçeler: Domates, günde en az 6-8 saat direkt güneş ışığı almalıdır. - İyi drene olan topraklar: Humusça zengin, hafif asitli ve su tutma kabiliyeti iyi olan topraklar tercih edilir. - Seralar: Özellikle yüksek rakımlarda, seralar ve modern tarım teknikleri kullanılarak domates yetiştirilebilir.

    Domates ne zaman bulundu?

    Domatesin tam olarak ne zaman bulunduğu bilinmemektedir, ancak ilk domates bitkisinin Güney Amerika'da tarih öncesi bir bitki olan nightshade türünün evrimleşmesi ile ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Domatesin evcilleştirilmesi ise yaklaşık olarak milattan önce 500’lü yıllarda Meksika ile Kosta Rika’nın kuzey bölümü arasında yer alan topraklarda gerçekleşmiştir. Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş, daha sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra 1550 yıllarında Avrupa'ya gönderilmiştir.