Domatesin tarihçesi: Kökeni: Domates, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, milyonlarca yıldır dünyada bulunan bir bitkidir. Evcilleştirme: Domatesin evcilleştirilmesi ise birkaç bin yıl önce, yaklaşık olarak milattan önce 500’lü yıllarda Meksika ile Kosta Rika’nın kuzey bölümü arasında yer alan topraklarda gerçekleştirilmiştir. Avrupa'ya gelişi: Domates, 16. yüzyılda İspanyollar tarafından ilk olarak Avrupa’ya tanıtılmıştır. Osmanlı'ya gelişi: Osmanlı mutfağı saray kayıtlarına ilk olarak 1700’lerde, yeşil domates "kavata" adıyla girmiş ve sadece yeşil domates tüketilmiştir. Yayılması: Domates, 19. yüzyılda Asya kıtasına da yayılmıştır. Günümüzdeki durumu: Günümüzde Türkiye, dünyanın en çok domates üreten ülkelerinden biridir.