Demir seviyesini en hızlı yükselten bitkiler arasında şunlar öne çıkmaktadır: Susam, tahin, fındık, antep fıstığı, kaju fıstığı, yulaf, kuru kayısı, kuru üzüm gibi demir oranı yüksek bitkisel besinler. Kabak çekirdeği, 28 gramında 2,5 mg demir içerir ve günlük demir ihtiyacının %14'ünü karşılar. Kinoa, 185 gramında 2,8 mg demir bulunur ve günlük ihtiyacın %16'sını karşılar. Kuru baklagiller, özellikle nohut, börülce, kuru fasulye ve barbunya, yüksek demir içeriği ile vejetaryenler tarafından da sıklıkla tercih edilir. Ispanak, pazı, marul, tere, roka, maydanoz, nane gibi yeşil yapraklı sebzeler, demir minerali içerir ve C vitamini ile birlikte tüketildiğinde demir emilimi artar. Demir emilimini artırmak için çay ve kahve gibi demir emilimini engelleyen içeceklerin öğünlerde tüketilmemesi önerilir.