Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Divle obruk peynirinin bazı özellikleri:
- Üretim Malzemesi: Koyun ve keçi sütlerinden üretilir ve bu sütler, Divle ve çevre köylerin meralarında otlayan hayvanlardan elde edilir 12.
- Doğallık: Nisan-Kasım ayları arasında hayvanlara suni besleme yapılmaz, sadece merada otlatılırlar 1. Bu nedenle sütler %100 doğal ve organiktir 1.
- Katkı Maddesi: Üretimde sadece süt, maya ve tuz kullanılır, katkı maddesi içermez 12.
- Olgunlaşma: Yaz aylarında 4-5 °C sıcaklıkta ve %100 nem oranına sahip Divle obruk mağarasında 120-150 gün bekletilerek olgunlaştırılır 12.
- Küf Tabakası: Mağarada bekletilme sürecinde tulumların üzerinde önce mavi, sonra beyaz ve en son kırmızı küf tabakası oluşur 23.
- Lezzet: Toros Dağları'nın yaylalarında beslenen hayvanların sütünden elde edilmesi ve özel olgunlaşma süreci, peynire özgü bir lezzet kazandırır 24.
- Coğrafi İşaret: 2017 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenerek coğrafi işaret almıştır 23.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: