Bergama Çığırtması (Patlıcan Çığırtma) Tarifi: Malzemeler: 5 yemek kaşığı zeytinyağı; 3 adet patlıcan (ince, uzun); 3-4 adet yeşil biber; 2 adet domates (rendelenmiş); 2 diş sarımsak. Yapılışı: 1. Patlıcanların kabuklarını alacalı soyun ve her iki yanına bıçakla çok derin olmayan çizikler atın. 2. Patlıcanları ve yeşil biberleri geniş bir tencereye ekleyin, kapağı kapalı şekilde, orta ateşte kızartmaya bırakın. 3. Arada sırada sebzeleri döndürerek hafif kahverengi bir renk alana dek kızartın. 4. Üzerine rendelenmiş domatesi, ezilmiş sarımsağı, şekeri ve tuzu ilave edin, kapağı kapalı şekilde pişirmeye bırakın. 5. Patlıcanlar tamamen yumuşayıp, domatesler suyunu çekince ocaktan alın. 6. Servis tabağına patlıcanları, üzerine yeşil biberleri ve en son olarak da domates sosuyla servis edin. Püf Noktası: Çığırtma yemeğinin yağı asla süzülmez, çünkü patlıcanlar bütün olduğu için fazla yağ çekmez.