Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çiğ köftenin ilk halinin nasıl olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, kökenin Mezopotamya’ya dayandığı düşünülmektedir 123.
Bazı kaynaklara göre, çiğ köfte şu şekilde ortaya çıkmıştır:
- Şanlıurfa hikayesi 1. Bir adam, ormanda avladığı ceylanı köye taşıdıktan sonra, köydeki odunların hepsinin yakılması yasaklandığı için ceylan etini ezip bulgurla yoğurarak çiğ köfteyi oluşturmuştur 1.
- Mardin hikayesi 1. Ağanın köyde ateşi yasakladığı bir dönemde, evde bozulmaya yüz tutmuş bir et kullanılmıştır 1. Evin hanımı, bu eti bulgur, acı biber, soğan ve tuzla yoğurarak çiğ köfteyi oluşturmuştur 1.
Ayrıca, antik Roma döneminde çiğ köfte tüketiminin yaygın olduğu ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray mutfağında özel bir yere sahip olduğu bilinmektedir 3.
Çiğ köftenin ilk hali ile ilgili farklı anlatılar bulunmakla birlikte, bu anlatılar söylence niteliğindedir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: