Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çayönü'nde beslenme, Neolitik Dönem'de tarım ve hayvancılığın gelişmesiyle çeşitlilik göstermiştir 23.
Temel besin kaynakları:
- Bitkisel gıdalar: Yabani mercimek, fiğ, baklagiller, badem, menengiç, fıstık, bezelye, mercimek, burçak ve buğday 145.
- Hayvansal gıdalar: Yaban domuzu, yabani koyun, keçi, geyik, sığır, ceylan, karaca, at, ayı, tilki, sansar, tavşan, kunduz, sincap, yabani kedi, kokarca, porsuk, su samuru, kaplumbağa, kirpi ve çeşitli kuşların etleri 14.
Beslenme alışkanlıkları:
- Avcılık: Yaban hayvanlarının avlanması beslenmede önemli bir rol oynamıştır 134.
- Tarım: Buğday, arpa ve mercimek gibi ürünler yetiştirilmiştir 134.
- Hayvancılık: Koyun, keçi ve domuz gibi hayvanlar evcilleştirilmiştir 134.
- Toplayıcılık: Yabani bitkiler, yemişler ve kök bitkileri toplanmıştır 34.
Çayönü'nde beslenme, insanların o dönemdeki yaşam koşullarına ve çevrelerine uyum sağlama çabalarını yansıtmaktadır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: