Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Çanakkale domatesinin meşhur olmasının bazı nedenleri:
- Coğrafi işaret tescili: Çanakkale domatesi, 2023 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili almıştır 14.
- Lezzet ve aroma: Kaz Dağları'ndan esen rüzgarlar ve potasyum oranı yüksek topraklar, domatesin kendine has aroma ve lezzetini oluşturur 125.
- Üretim bölgesi: Kumkale'den başlayıp Ezine, Bayramiç ve Ayvacık'a kadar uzanan geniş bir coğrafyada üretilir 1.
- Uzun hasat süresi: Haziran sonunda dikilen son turfanda fideler sayesinde, domates hasadı Kasım sonuna kadar devam eder 25.
- Doğal koşullar: Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının artması, domatesin lezzetini artırır; bu yüzden sonbahar, domatesin en lezzetli olduğu dönemdir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: