Barbunyanın en faydalı hali, haşlama, buharda pişirme veya fırınlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlanır. Zeytinyağlı barbunya yemeği tarifi için gerekli malzemeler ve pişirme aşamaları şu şekildedir: Malzemeler: - 1 kg taze kabuklu barbunya - 2 adet patates - 2 adet havuç - 1 adet soğan - 1 adet büyük boy rendelenmiş domates - 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı - 1 yemek kaşığı domates salçası - 1 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı: 1. Barbunyaları kabuklarından çıkarıp yıkayın ve süzün. 2. Zeytinyağını kızdırıp yemeklik doğradığınız soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun. 3. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. 4. Küp küp doğradığınız patates ve havuçları ekleyip karıştırın. 5. Rendelenmiş domatesi ekleyip 2-3 dakika kavurun. 6. Barbunyayı ekleyip karıştırın. 7. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. 8. Barbunyalar, patates ve havuçlar yumuşayana kadar pişirin. 9. Ateşten alıp tuzunu ekleyin. 10. Soğuk veya sıcak servis yapabilirsiniz, servis esnasında maydanozla süsleyebilirsiniz.