Buradasın
Yenibaharın faydaları ve zararları nelerdir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yenibaharın Faydaları:
- Antioksidan: A ve C vitamini, öjenol ve kuersetin gibi antioksidanlar içerir, serbest radikalleri vücuttan atar 12.
- Sindirim: Sindirim enzimlerini uyararak ishal, kabızlık ve gaz gibi mide rahatsızlıklarını hafifletir 12.
- Bağışıklık: E. coli, Listeria monocytogenes ve Salmonella enterica gibi mide bakterilerine karşı antibakteriyel aktivite gösterir 1.
- Kalp Sağlığı: Kan basıncını düşürerek kalp sağlığını korur, felç ve kalp krizi riskini azaltır 1.
- Kemik Sağlığı: Menopoz sonrası kadınlarda omurga kemik zayıflamasını azaltır 1.
- Beyin İşlevi: A ve B9 vitaminleri (folat) içerir, bilişsel gerilemeyi ve hafıza kaybını önler 1.
Yenibaharın Zararları:
- Alerjik Reaksiyonlar: Aşırı duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir 12.
- Epilepsi: Epileptik bireylerde nöbetleri tetikleyebilir 1.
- Cilt Hassasiyeti: Hassas cilde sahip kişiler, yenibahar tükettikten veya topikal olarak uyguladıktan sonra kızarıklık ve kontakt dermatit yaşayabilir 1.
- Gastrointestinal Rahatsızlıklar: Duodenal ülser, reflü hastalığı, spastik kolit gibi rahatsızlıkları olan kişiler tüketmemelidir 12.
- Kanser Riski: Öjenol adı verilen kanseri teşvik eden bir bileşen içerdiği için kanserli veya kanser riski yüksek olan kişiler uzak durmalıdır 1.
- Kan Pıhtılaşması: Fenol içeriği nedeniyle kan pıhtılaşma bozukluğu olan ve antikoagülan (aspirin dahil) alan kişiler kullanmamalıdır 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: