Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Tuzun Faydaları:
- Elektrolit dengesini sağlar 23. Sodyum, hücreler arası ve hücre içi sıvı dengesini koruyarak vücut sıvılarının normal seviyede tutulmasına yardımcı olur 23.
- Tiroit fonksiyonlarını destekler 2. İyotlu tuz, tiroit hormonlarının üretimi için gerekli olan iyodu sağlar 2.
- Sinir ve kas fonksiyonlarına yardımcı olur 23. Sodyum, sinir impulslarının iletiminde ve kas kasılmalarında önemli bir yere sahiptir 23.
- Besinlerin korunmasına yardımcı olur 2. Tuz, bakteri ve mantarların büyümesini engelleyerek yiyeceklerin bozulmasını önler 2.
Tuzun Zararları:
- Yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları 12. Fazla sodyum alımı, kan damarlarının daralmasına ve kan hacminin artmasına neden olarak tansiyonu yükseltir 12.
- Böbrek sağlığına etkileri 12. Yüksek tuz alımı, böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir ve böbrek hasarına yol açabilir 12.
- Osteoporoz riski 2. Yüksek sodyum alımı, idrarla kalsiyum kaybını artırabilir ve kemik yoğunluğunun azalmasına neden olabilir 2.
- Sıvı kaybı ve elektrolit dengesizlikleri 4. Vücutta su kaybı olduğunda tuz miktarı artabilir, bu da beyin hücrelerinden sıvı çekerek büzülmelerine yol açabilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: