Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) tahminlerine göre ton balıkları, ortalama olarak milyonda 0,126 ila 0,689 parça cıva içerir 1.
Ancak, ton balığındaki cıva miktarı türüne ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir 5. Örneğin, beyaz ton balığı olarak da bilinen konserve albacore ton balığı, skipjack veya yellowfin gibi konserve light ton balıklarından yaklaşık 3 kat daha fazla cıva içerir 1.
Cıva, insan vücudunda biriktiğinde sinir sistemi, böbrekler ve beyin fonksiyonları üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir 5. Bu nedenle, özellikle hamileler, emziren anneler ve küçük çocukların ton balığını çok tüketmemeleri tavsiye edilir 35.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi otoriteler, haftalık güvenli cıva alım seviyelerini belirlemiş ve konserve ton balıklarının bu limitlerin genellikle altında kaldığını da belirtmiştir 5.
Cıva seviyeleriyle ilgili en doğru bilgi için bir sağlık uzmanına danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: