Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Şarap içtikten sonra baş ağrısı oluşmasının birkaç nedeni vardır:
- Histamin: Kırmızı şarap, fermantasyon sürecinde histamin biriktirir 23. Bazı insanlarda histaminin metabolize edilmesi zordur, bu da damarların genişlemesine ve baş ağrısına yol açabilir 2.
- Tiramin ve tanenler: Tanenler, beyindeki serotonin seviyesini etkileyerek baş ağrısını tetikleyebilir 12. Tiramin ise bazı kişilerin migren eşiğini düşürebilir 2.
- Sülfitler: Şarap üretiminde koruyucu olarak kullanılan sülfitler, astım hastalarında solunum sorunlarına ve bazı bireylerde baş ağrısına neden olabilir 12.
- Alkol ve dehidrasyon: Alkol, vücuttaki su miktarını azaltarak (dehidrasyon) baş ağrısına zemin hazırlar 12.
- Kuersetin: Kırmızı üzümlerde bulunan kuersetin, vücutta işlenerek çeşitli maddelere dönüştürülür 34. Bunlardan biri olan kuersetin glukuronidin, asetaldehidi asetata dönüştüren enzimi bloke etmesi, yüksek seviyelerde baş ağrısı, mide bulantısı, yüz kızarması ve terlemeye neden olabilir 34.
Baş ağrısı, bireysel hassasiyetlere bağlı olarak değişebilir ve her şarap tüketicisinde görülmeyebilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: