Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz adlı şekeri sindirememe durumudur 4. Bu rahatsızlık, ince bağırsakta laktaz enziminin yetersiz üretilmesi sonucu ortaya çıkar 4.
Laktoz intoleransının çeşitleri vardır:
- Primer (birincil) laktoz intoleransı 125. Yaşla birlikte laktaz enzim üretiminin azalmasıyla oluşur 125.
- Sekonder (ikincil) laktoz intoleransı 125. Mide hastalıkları ya da Çölyak Hastalığı gibi sindirim sistemi hastalıklarına bağlı olarak gelişir 125.
- Konjenital laktoz intoleransı 24. Doğuştan laktaz enzimi eksikliği ile karakterizedir 24.
- Gelişimsel laktoz intoleransı 24. Prematüre doğan bebeklerde görülür 24.
Laktoz intoleransı olan kişiler, süt ve süt ürünleri dışında meyve, sebze, kırmızı et, beyaz et, deniz ürünü, yumurta ve baklagiller gibi birçok farklı çeşitte besini tüketebilirler 2.
Laktoz intoleransı teşhisi alan kişilerin, içeriği bilinmeyen sütlü tatlılar, kremalı çorbalar, kek, bisküvi, krep gibi süt içeriği olan besinleri tüketmemeleri önerilir 1.
Laktoz intoleransı olan kişilerin, beslenme düzenlerini bir diyetisyen eşliğinde planlamaları önerilir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: