Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Kırmızı etten bulaşabilecek bazı hastalıklar şunlardır:
- Şarbon: Bacillus anthracis bakterisi ile ortaya çıkar ve sindirim, solunum veya derideki çizik, sıyrık, yaralar yoluyla bulaşabilir 1.
- Salmonella: Et işlenirken veya kesildikten sonra bakterilerin etin yüzeyine bulaşması sonucu oluşur ve gıda zehirlenmesine yol açar 35.
- E. coli enfeksiyonu: Hayvanların bağırsak floralarından ete bulaşması ile ortaya çıkar 3.
- Brusella: Hayvancılık ve çiftçilikle uğraşanlar ile veterinerlerde sık görülen bir hastalıktır 3.
- Toksoplazma: Parazitin kistlerini içeren çiğ ya da az pişmiş etler ve kedi dışkısı ile atılan kistlerden insana geçer 3.
- Q ateşi: Çiğ etle, deri teması, soluma veya göze sıçrama ile bulaşır 3.
- Tenya ve hayvan tüberkülozu: Etle bulaşan hastalıklar arasında yer alır 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: