Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Zararlı şekerler genellikle rafine (işlenmiş) şekerler olarak bilinir 4. Bu şekerler, mısır, şeker kamışı ve şeker pancarı gibi gıdalarda bulunan şekerin çıkarılıp işlenmesiyle elde edilir 4. Başlıca rafine şeker türleri şunlardır:
- Beyaz ve kahverengi şeker 4. Kimyasal olarak aynı içeriğe sahiptirler ve fazla tüketimleri obezite, diyabet, kalp hastalıkları ve diş çürükleri gibi sağlık sorunlarına yol açabilir 14.
- Yüksek fruktozlu mısır şurubu (HFCS) 24. Yüksek fruktoz oranı, tokluk hissi yaratan leptin hormonunun artışına yol açmaz ve bu da fazla kalori tüketimine neden olabilir 2.
Doğal şekerler ise genellikle daha sağlıklı kabul edilir 4. Ancak, her tür şekerin aşırı tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir, bu yüzden dengeli bir şekilde tüketilmelidir 14.
Şeker tüketiminin sağlık üzerindeki etkileri konusunda bir uzmana danışılması önerilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: