Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Şekerin kimyası, şekerin kimyasal yapısını, özelliklerini ve etkileşimlerini inceleyen bir kimya dalıdır 3.
Şekerler, karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan karbonhidrat molekülleridir 34. En yaygın şeker türleri şunlardır:
- Glikoz: Kan şekeri olarak bilinir, bitki, sebze ve meyvelerin yapısında bulunur 24.
- Fruktoz: Meyvelerde ve balda bulunan doğal bir şekerdir, glikoza oranla 2 kat daha tatlıdır 24.
- Sakaroz: Sofra şekeri olarak bilinir, glikoz ve fruktozun birleşmesiyle oluşur 34.
- Laktoz: Sütte bulunan bir şeker türüdür 34.
Şekerlerin kimyasal formülleri, içerdikleri atom sayısına göre değişir; örneğin, sakarozun formülü C12H22O11'dir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: