Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Diş minesini en çok çürüten faktörler şunlardır:
- Asitli içecekler ve meyve suları: Gazlı içecekler ve meyve suları diş minesini zayıflatarak çürük riskini artırır 14.
- Nişastalı gıdalar: Beyaz ekmek, kraker ve patates cipsi gibi yiyecekler, tükürükteki enzimler tarafından şekerlere dönüştürülerek çürük oluşumunu hızlandırır 1.
- Kuru meyveler: Yüksek şeker içeriği ve yapışkan yapıları nedeniyle diş yüzeyine yapışarak çürük riskini artırır 15.
- Sık sık atıştırmak: Ağız içinde asit salınımını artırarak diş çürüğü riskini yükseltir 1.
- Şeker ve unlu mamuller: Şekerli ve unlu yiyeceklerin aşırı tüketimi diş çürümesine yol açar 2.
Diş çürüklerini önlemek için bu gıdaların tüketimine dikkat etmek ve dişleri düzenli olarak fırçalamak önemlidir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: