• Buradasın

    Çölyakta hangi meyveler yasak?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Çölyak hastalığında meyveler yasak değildir, aksine çölyak hastalarının meyve tüketmesi önerilir 12.
    Ancak, meyve bazlı tatlılar ve şekerlemeler gluten içerebilir ve bu nedenle dikkatli tüketilmelidir 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Çölyak hastaları ne yiyemez?

    Çölyak hastaları, gluten içeren yiyecekleri tüketmemelidir. Bu yiyecekler şunlardır: Tahıllar: Buğday, arpa, çavdar ve bu tahıllardan yapılan tüm ürünler (bulgur, irmik, kuskus gibi). Unlu mamuller: Normal ekmek, kek, pasta, bisküvi ve poğaça gibi unlu gıdalar. Hazır soslar ve çorbalar: Gluten içeren hazır çorbalar ve bazı salata sosları. İşlenmiş et ürünleri: Sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş etler. Bira ve maltlı içecekler: Gluten içerir ve tüketilmemelidir. Ayrıca, çölyak hastalarının ilaç, kozmetik ürün ve şampuan gibi gluten içerebilecek ürünleri de dikkatli kullanmaları gerekmektedir.

    Çölyakın belirtileri nelerdir?

    Çölyak hastalığının belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Yaygın çölyak belirtileri şunlardır: Sindirim sorunları: Kronik ishal, zaman zaman kabızlık, karın bölgesinde şişkinlik ve gaz, sık sık karın ağrısı, bulantı veya kusma atakları. Kilo ve gelişim problemleri: Nedeni açıklanamayan kilo kaybı, çocuklarda yeterince kilo alamama, büyüme geriliği ve boy kısalığı. Kansızlık ve yorgunluk: Demir eksikliği anemisi sonucunda sürekli halsizlik, yorgunluk, ciltte solukluk ve baş dönmesi gibi şikayetler. Kemik ve eklem şikayetleri: Emilim bozukluğu nedeniyle kalsiyum ve D vitamini eksikliği oluşabilir, bunun sonucunda kemik ağrıları, eklemlerde ağrı veya ileriki dönemlerde osteoporoz görülebilir. Deri sorunları: Bazı çölyak hastalarında deri döküntüleri ve kaşıntılı kabarcıklar ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığı şüphesi varsa, bir doktora başvurulmalıdır. Doktor, çölyak testi ve bağırsak biyopsisi gibi tıbbi prosedürler uygulayabilir.

    Çölyaklılar kahvaltıda ne yer?

    Çölyaklılar kahvaltıda aşağıdaki glüten içermeyen yiyecekleri tüketebilirler: Yumurta. Meyve ve yoğurt. Kuruyemiş. Tahıllar. Bitkisel yağlar. Çölyaklıların, glütensiz ürünlerin etiketlerini dikkatlice okumaları ve çapraz kontaminasyonu önlemek için temizlik ve hijyen kurallarına uymaları önemlidir.

    Çölyaklılar hangi sebzeleri yiyebilir?

    Çölyaklılar, aşağıdaki sebzeleri güvenle tüketebilirler: havuç; patlıcan; lahana; soğan; biber; yeşil fasulye; yeşillikler; kereviz; kuşkonmaz; patates. Çölyak hastalarının beslenmesi, bir diyetisyen tarafından kişiye özel olarak planlanmalıdır.