Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Alkol, aşağıdaki kanser türlerinin gelişme riskini artırabilir:
- Ağız, boğaz, yemek borusu ve gırtlak kanserleri 235. Alkol, bu dokuları doğrudan tahriş eder ve tükürük salgısını azaltarak mukozada hasara yol açar 3.
- Karaciğer kanseri 35. Uzun süreli alkol kullanımı, karaciğerde siroz ve ardından kanser gelişimine neden olabilir 3.
- Pankreas kanseri 23. Alkol, pankreas iltihabına yol açabilir ve kronik pankreatit zemininde kanser riskini artırabilir 3.
- Kalın bağırsak (kolon) ve rektum kanseri 235. Aşırı alkol tüketimi ve düşük lifli beslenme alışkanlığı bir araya geldiğinde kolon kanseri riski önemli ölçüde artar 3.
- Meme kanseri 235. Alkol, hormonal dengeleri değiştirerek (östrojen seviyelerini artırarak) ve hücre çoğalmasını tetikleyerek meme kanseri riskini yükseltebilir 3.
Alkolün kanser riskini artırma mekanizması, DNA'ya zarar vermesi, oksidatif stres ve iltihaplanmaya yol açması gibi biyolojik süreçleri içerir 25.
Alkol tüketimi ile kanser riski arasındaki ilişki nedeniyle, sağlık otoriteleri "azı karar, çoğu zarar" yerine "hiç içmemek en iyisi" yaklaşımını benimsemektedir 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: