• Buradasın

    Muamma örnekleri nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Muamma örnekleri divan edebiyatında ve halk edebiyatında yer almaktadır 3. İşte bazı muamma örnekleri:
    1. "Bende yok sabr ü sükûn, sende vefadan zerre; 'İki yoktan ne çıkar' fikr edelim bir keren" 14. Bu beyitte olumsuzluk ekleri olan "na" ve "bi" kullanıldığı için cevap "Nabi"dir 1.
    2. "Üç harf yüzünden yasaktır erkek ve kadının çirkinliği" 1. Burada şair, "aşk" kelimesini eski alfabedeki ayın, şın ve kaf harflerini kullanarak örtülü bir şekilde anlatmıştır 1.
    3. "Sefinenin başı girerse limana, o memduhun ismi çıkar meydana" 3. Arapça "sin" harfi, "liman" kelimesinin başına eklenince "Süleyman" ismi ortaya çıkar 3.
    4. "Acayip bir nesne gördüm, elde değmez başta değer. Senden bir muamma sordum, dolu değmez başta değer" 3. Bu halk edebiyatı örneğinde "leblebi" kelimesi "değmez" ve "başta" kelimeleriyle şifrelenmiştir 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Muammanın kökeni nedir?

    Muamma kelimesinin kökeni Arapça diline dayanmaktadır.

    Muammayı çözmek ne demek?

    Muammayı çözmek, anlaşılması zor, karışık veya gizemli bir durumu anlamak veya çözmek anlamına gelir.

    Muammanın amacı nedir?

    Muammanın amacı, kapalı ve anlaşılmaz bir şekilde bir şeyi ifade etmek veya bir ismi bilmece şeklinde sormaktır. İki ana türü vardır: 1. İlmî muamma: Gizli bilgilerin özel yöntemlerle sadece bilenler tarafından anlaşılabilecek hale getirilmesini sağlar. 2. Edebî muamma: Divan edebiyatında, genellikle Allah'ın isimlerinden biri veya bir insanın adını buldurmak için kullanılır.

    Lügaz ve muamma nedir örnek?

    Lügaz ve muamma, divan edebiyatında kullanılan iki tür manzum bilmecedir. Lügaz, bir şeyin çeşitli özelliklerini belirtmek suretiyle sorulan bilmecedir. Örnek bir lügaz: > Nedir ol kim? > Bir küçücük Arabcık, > Başında tablacık, çivi. Muamma ise, Allah’ın isimleri veya insan isimleri gibi özel adları gizleyen bilmecedir. Örnek bir muamma: > Bende yok sabr u sükûn, sende vefadan zerre > İki yokdan ne çıkar fikr idelüm bir kerre. > (Nâbî)

    Muamma ne anlama gelir?

    Muamma kelimesi üç farklı anlamda kullanılabilir: 1. Bilmece, yanıltmaca ya da gizli ve güç anlaşılır söz. 2. Anlaşılmayan, bilinmeyen şey, anlaşılmaz iş. Örneğin, "İleride ne olur, orası muamma" ifadesi. 3. Divan şiirinde, başta Esmaül Hüsna olmak üzere konusu insan ismi olan manzum bilmeceler.