Bakır bakraçları genellikle Anadolu mutfağında kullanılmaktadır. Bakır bakraçlar, farklı bölgelerde çeşitli isimlerle anılır: Sitil (Sivas, Malatya, Nevşehir, Gümüşhacıköy-Amasya, Çameli-Denizli, Akkuş-Ordu); Çingil (Ceyhan, Osmaniye, Dörtyol, Kayseri, Tarsus, Mersin köyleri, Silifke, İçel, Ereğli-Konya, Eğridir-Isparta, Kars); Aşırma (Ankara, Kayseri, Kırşehir, Seyhan, Isparta, Erzurum); Çitil-helke (Boyalı, Morcalı, Karaman-Konya, Alanya-Serik-Antalya, Finike-Antalya, Göksun-Maraş, Kayseri, Adana). Ayrıca, bakır bakraçlar geleneksel olarak kalaycı ustaları tarafından kalaylanarak kullanıma hazırlanır.