• Buradasın

    Akide şekeri Osmanlı'da ne zaman yapıldı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Akide şekerinin Osmanlı'da ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, akide şekeri yapımı 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır 3.
    Akide şekeri, Osmanlı döneminde özellikle yeniçerilerle padişah arasındaki sadakatin bir sembolü olarak kullanılmıştır 45. Yeniçeriler, maaşlarının verildiği ulufe günlerinde ikram edilen akide şekerlerini memnuniyetle kabul edip yerlerse, bu durum padişaha olan bağlılıklarını ifade ederdi 45.
    Akide şekerinin ilk olarak ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, 19. yüzyıla kadar top şeklinde yuvarlak olduğu, 19. yüzyılla birlikte ise kesilip şekil verilerek bugünkü halini aldığı belirtilmektedir 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Akide şekeri neden yapılır?

    Akide şekeri, Osmanlı döneminde yeniçerilere ulufe töreninde dağıtılması nedeniyle "akit" (sözleşme) kelimesinden adını almıştır. Akide şekeri yapımında genellikle şeker, nişasta ve su kullanılır. Günümüzde akide şekeri, mevlit, kandil ve bayram gibi özel günlerde ikram edilmek üzere de yapılmaktadır.

    Akide şekeri çeşitleri nelerdir?

    Akide şekeri çeşitlerinden bazıları şunlardır: bergamot aromalı; limon aromalı; gül aromalı; tarçın aromalı; fındıklı; naneli; muz aromalı; çilekli; susamlı; karışık. Ayrıca, mühürlü akide çeşitleri de bulunmaktadır. Akide şekeri çeşitleri, şekeri tüketecek kişinin damak zevkine uygun olacak şekilde hazırlanabilir.

    Osmanlı'nın en eski şekerlemesi nedir?

    Akide şekeri, Osmanlı'nın en eski şekerleme türlerinden biridir. Akide sözcüğü Arapça "akit" (sözleşme) sözcüğünden gelir ve "bağlılık, sözleşme, bağlanma, birbirinden ayrılmama" anlamlarını taşır.

    Osmanlı döneminde hangi şekerlemeler vardı?

    Osmanlı döneminde çeşitli şekerlemeler bulunmaktaydı. Bunlardan bazıları: Râhat-i halkûm. Akide şekeri. Peynir şekeri. Kestane şekeri. Badem şekeri. Ayrıca, Osmanlı sarayında incir, ceviz, kayısı gibi meyvelerden de şekerlemeler yapılmaktaydı.