• Buradasın

    Tapuda iyiniyet karinesi ne zaman başlar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tapuda iyiniyet karinesi, tescil talebinin yevmiye defterine kaydı esnasında başlar 2. Bu, yani tescil anındaki iyiniyet, daha sonra yolsuzluğun öğrenilmesi durumunda da korunur 23.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Tapuda zamanaşımı süresi ne zaman başlar?

    Tapuda zamanaşımı süresi, taşınmazın zilyetliğinin davasız ve aralıksız olarak başlar. Olağan zamanaşımı durumunda bu süre on yıldır ve taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkı, bu süre boyunca iyi niyetle sürdürülürse, mülkiyet hakkı kazanılmış olur. Olağanüstü zamanaşımı durumunda ise süre yirmi yıldır ve aynı koşullar altında, maliki tapu kütüğünden anlaşılamayan veya yirmi yıl önce gaipliğine karar verilmiş bir kimse adına kayıtlı bulunan taşınmazlar için geçerlidir.

    İyiniyetle taşınmaz edinen 3 kişinin hakları nelerdir?

    İyiniyetle taşınmaz edinen üçüncü kişilerin hakları şunlardır: 1. Tapu İptali ve Tescil Davası Açma Hakkı: Üçüncü kişi, taşınmazın kendisine verilmemesi durumunda, temliken tescil talepli olarak tapu iptali ve tescil davası açabilir. 2. Malın Değeriyle Sınırlı Sorumluluk: Tasarrufun iptali davası sonucunda, mal üçüncü kişinin elindeyse, malın icra takibine konu edilmesine ve doğrudan satışa çıkarılmasına karar verilir. 3. İyiniyetin İspatı: Üçüncü kişinin gerçekten iyiniyetli olduğunu ispatlaması durumunda, tapu iptali mümkün olmayabilir.

    Tapu sicili iyi niyet karinesi nedir?

    Tapu sicili iyi niyet karinesi, Türk Medeni Kanunu'nun 1023. maddesinde düzenlenen ve tapu kütüğündeki tescile iyi niyetle dayanarak mülkiyet veya bir başka ayni hak kazanan üçüncü kişinin bu kazanımının korunması ilkesidir. Bu ilkeye göre, tapudaki bir kayda güvenerek işlem yapan ve iyi niyetli olan üçüncü kişilerin hakları, tapu kaydının doğru olmaması durumunda bile korunur.

    Tapuda iyi niyet karinesi hangi hallerde kalkar?

    Tapuda iyi niyet karinesi, aşağıdaki hallerde kalkar: 1. Yolsuz tescilin bilinmesi veya bilinebilir olması: Tapu kütüğündeki sicile dayanarak mülkiyet veya ayni hak kazanan üçüncü kişinin, tescilin yolsuz olduğunu bilmesi veya bilebilecek durumda olması durumunda iyi niyet karinesi geçersiz olur. 2. Hukuki bir engelin varlığı: Kamulaştırılan yerlerde veya hukuki bir engelin bulunduğu durumlarda iyi niyet iddiası kabul edilmez. 3. Çifte tapu durumu: Aynı taşınmazın iki farklı tapu kaydının olması ve bu kayıtların her birinin ayrı ayrı taşınmaza uyması durumunda, ilk tapu kaydı tercih edilir ve ikinci tapu kaydına dayanarak iyi niyetle hak iktisabı söz konusu olamaz.