• Buradasın

    Tanık listesi kesin süreye tabi mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Evet, tanık listesi kesin süreye tabidir 13.
    Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240. maddesine göre, tanık listesini mahkemeye sunmak için verilen süre bir defaya mahsus olup, bu süre içinde liste sunulmazsa ikinci bir tanık listesi verilemez 13.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Tanık ne demek?
    Tanık veya şahit, gördüğünü veya bildiğini anlatan kimse anlamına gelir. Ayrıca, duruşmada bilgisine ve görgüsüne başvurulan kimse olarak da tanımlanır.
    Tanık ne demek?
    HMK tanık listesi sunulmazsa ne olur?
    Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) uyarınca tanık listesi sunulmazsa, tanıkların duruşmada dinlenilmesi mümkün olmaz. Ayrıca, tanık listesinde adres belirtilmemiş veya belirtilen adreste tanık bulunamamışsa, tarafa doğru adresi belirtmesi için işin niteliğine uygun bir süre verilir.
    HMK tanık listesi sunulmazsa ne olur?
    Ön incelemede tanık listesi verilmezse ne olur?
    Ön incelemede tanık listesi verilmezse, tanıkların duruşmada dinlenmesi mümkün olmaz.
    Ön incelemede tanık listesi verilmezse ne olur?
    Tanık ihzarı gelmezse ne olur?
    Tanık ihzarı (çağrısı) gelmesine rağmen tanık duruşmaya gelmezse, zorla getirtilir ve gelmemesinin sebep olduğu giderlere ve beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur. Ayrıca, tanık ihzarı kararı, yakalama kararı anlamına gelmez; tanık, bir sonraki duruşmaya kolluk kuvveti tarafından getirilir.
    Tanık ihzarı gelmezse ne olur?
    Tanıklar kaçarsa dava düşer mi?
    Tanıklar kaçarsa, yani duruşmaya gelmezse, dava doğrudan düşmez. Ancak, tanıkların duruşmaya katılmaması durumunda aşağıdaki hukuki sonuçlar ortaya çıkabilir: 1. Zorla Getirme Kararı: Tanık, çağrıya rağmen gelmezse, mahkeme tarafından zorla getirme kararı çıkarılır ve tanık polis aracılığıyla duruşmaya getirilir. 2. Para Cezası: Tanık, geçerli bir mazeret olmaksızın duruşmaya gelmezse, disiplin para cezasına çarptırılır. 3. Maddi Zararlar: Tanığın duruşmaya gelmemesi nedeniyle ortaya çıkan giderler kendisinden tahsil edilir. Bu nedenle, tanıkların duruşmaya katılması önemlidir ve katılımlarının sağlanması için gerekli önlemler alınmalıdır.
    Tanıklar kaçarsa dava düşer mi?
    Tanık göstermek nasıl yapılır örnek?
    Tanık gösterme, bir düşünceyi desteklemek amacıyla tanınmış kişilerin sözlerinden alıntı yapılmasıdır. İşte tanık göstermenin nasıl yapıldığına dair iki örnek: 1. Örnek 1: Necip Fazıl'ın sözü ile insanın üretkenliği üzerine düşünce. "Hedefi olmayan, bir şey üretmeyen bir insanın toplumda yeri yoktur. İnsanlar, ancak ortaya koyduklarıyla topluma katkıda bulunabilirler. Bir insanı değerli kılan en önemli özellik, yaratıcılığı ve üretkenliğidir. İşte bu noktada Necip Fazıl, ‘Tomurcuk derdinde olmayan ağaç, odundur.’ diyerek bu durumu en iyi şekilde ifade etmiştir". 2. Örnek 2: Nelson Mandela'nın sözü ile başarısızlık karşısında yılmama üzerine düşünce. "Başarı, sadece bir kerede elde edilen bir şey değildir. Her defasında denemek ve hatalardan ders alarak ilerlemek gerekir. Bunun üzerine Nelson Mandela, ‘Hayattaki en büyük zafer, asla düşmemekte değil, her düştüğünde ayağa kalkmakta yatar.’ sözüyle bu düşünceyi desteklemektedir".
    Tanık göstermek nasıl yapılır örnek?
    Hangi durumlarda tanıkla ispat yapılabilir?
    Tanıkla ispat, belirli durumlarda hukuk davalarında delil olarak kullanılabilir: 1. Akrabalar arasındaki işlemler: Altsoy ve üstsoy, kardeşler, eşler, kayınbaba, kaynana ile gelin ve damat arasındaki hukuki işlemlerde tanık delili kabul edilir. 2. Senede bağlanmaması teamül olan işlemler: İşin niteliğine ve tarafların durumlarına göre senede bağlanması alışılmış olmayan hukuki işlemlerde tanıkla ispat yapılabilir. 3. Olağanüstü durumlar: Yangın, deniz kazası, deprem gibi senet alınmasında imkânsızlık veya olağanüstü güçlük bulunan hâllerde yapılan işlemlerde tanık dinlenebilir. 4. İrade bozuklukları: Hukuki işlemlerde irade bozukluğu (hata, hile, ikrah, gabin) iddiaları varsa, tanık dahil her türlü delille ispat yapılabilir. 5. Muvazaa iddiaları: Hukuki işlemlere ve senetlere karşı üçüncü kişilerin muvazaa iddiaları durumunda tanık delili kullanılabilir. Genel olarak tanık beyanı, takdiri bir delil olup, hakimi bağlayıcı değildir ve diğer delillerle desteklenmesi gerekmektedir.
    Hangi durumlarda tanıkla ispat yapılabilir?