• Buradasın

    Tanığın mazereti nasıl ispatlanır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tanığın mazereti, mazaret dilekçesi ile ispatlanır 12. Bu dilekçede tanık, neden mahkemeye katılamayacağını açıkça belirtmeli ve mümkünse delil sunmalıdır 1.
    Örnek mazeret dilekçesi:
    KOCAELİ 1.ASLİYE CEZA MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE Dosya No : ……………. Tanık ( Ad- Soyad) : ……………………. ( TCKN) Adres : Konu : …..tarihindeki duruşmaya (veya ………..tarihindeki keşfe) tanıklığım hususundaki mazeretlerimden ibarettir. Açıklamalar : (Burada neden mahkemenin çağrısına katılamayacağınız açıkça anlatılmalıdır.) Örnek: Yukarıdaki esas numaralı dosyada sayın mahkemeniz tarafından tanık olarak çağrılmış bulunmaktayım. Ancak 05.09.2019 tarihinde hastanede ameliyat olacağımdan dolayı tanık olarak çağrıldığım duruşma gün ve saatinde mahkeme huzurunda hazır bulunabilmem mümkün değildir. Bu sebeple işbu dilekçeyi sunma zaruriyeti hasıl olmuştur. Sonuç ve İstem : Mazeretimin kabulü ile tanık beyanımın bir sonraki duruşma gününe alınmasını sayın mahkemenizden talep ederim.(tarih) Ad-Soyad İmza ``` [1](https://siyahhukuk.com/blog/taniklik-ve-avukat-mazeret-dilekcesi). Dilekçe, ilgili mahkemeye sunulmak üzere **hukuk veya ceza ön bürosunda** onaylatılmalıdır [1](https://siyahhukuk.com/blog/taniklik-ve-avukat-mazeret-dilekcesi)[2](https://aytackindir.av.tr/habersiz-sahit-yazdirma/).
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Tanık deliline dayanmadan tanık dinlenebilir mi?

    Tanık deliline dayanmadan tanık dinlenmesi mümkün değildir. Hukuk mahkemelerinde tanık delili, dava dilekçesinde tanık deliline dayanılması ve tanık listesinin sunulması durumunda geçerli olabilir.

    HMK bilgi sahibi tanık zorla getirilebilir mi?

    Evet, Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) uyarınca bilgi sahibi tanık zorla getirilebilir. Usulüne uygun olarak çağrıldığı halde mazeret bildirmeksizin gelmeyen tanık, gelmemesinin sebep olduğu giderlere ve beşyüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına çarptırılarak zorla mahkemeye getirilir.

    Mahkemede tanık olarak dinlenen kişi ne yapmalı?

    Mahkemede tanık olarak dinlenen kişi şu adımları izlemelidir: 1. Kimlik Kartını Yanınızda Bulundurun: Kimlik bilgileriniz zapta geçirilip, kontrol edilir. 2. Sorulara Açıklık ve Doğrulukla Cevap Verin: Tarafları tanıyıp, tanımadığınız ve dava konusu olayla bir ilginiz olup olmadığı sorulur; bu sorulara net cevaplar verin. 3. Yalan Beyanda Bulunmayın: Yalan beyanda bulunmanın suç olduğunu unutmayın. 4. Menfaatinizi Bildirin: Tarafları tanıyorsanız veya dava konusu olayla bir bağlantınız varsa mutlaka söyleyin. 5. Ücret ve Masraflarınızı Talep Edin: Harcadığınız zaman göz önünde tutularak size ücret takdir edilir ve seyahat, ikamet masraflarınızı savcılıktan veya mahkemeden talep edebilirsiniz. Eğer gidemeyecek durumdaysanız, mazeretinizi derhal mahkemeye yazılı olarak bildirmelisiniz.

    Tanık duruşmada olayı hatırlayamazsa ne olur?

    Tanık, duruşmada bir olayı hatırlayamazsa, önceki ifadesini içeren tutanağın ilgili kısmı okunarak hatırlamasına yardım edilir.

    HMK tanık çağırma zorunluluğu nedir?

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) Madde 245 uyarınca, kanunda gösterilen hükümler saklı kalmak üzere, tanıklık için çağrılan herkesin gelmek zorunluluğu vardır. Usulüne uygun olarak çağrıldığı halde mazeret bildirmeksizin gelmeyen tanık zorla getirtilir ve gelmemesinin sebep olduğu giderlere ve beşyüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur. Zorla getirtilen tanık, önceden gelmemesini haklı gösterecek sebepleri sonradan bildirirse, aleyhine hükmedilen giderler ve disiplin para cezası kaldırılır.

    Tanık beyanı tek başına yeterli delil midir?

    Tanık beyanı, tek başına yeterli bir delil olarak kabul edilmez. Ceza muhakemesinde tanık beyanı, takdiri delil niteliği taşır ve hakimi bağlayıcı değildir. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre de tanık beyanı, tek başına kesin delil niteliği taşımaz ve diğer delillerle desteklenmesi gerekir.

    HMK tanık listesi sunulmazsa ne olur?

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) uyarınca tanık listesi sunulmazsa, tanıkların duruşmada dinlenilmesi mümkün olmaz. Ayrıca, tanık listesinde adres belirtilmemiş veya belirtilen adreste tanık bulunamamışsa, tarafa doğru adresi belirtmesi için işin niteliğine uygun bir süre verilir.