• Buradasın

    Sulh mahkemesinin yetkileri nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Sulh mahkemesinin yetkileri şunlardır:
    1. Kira uyuşmazlıkları: Kira sözleşmelerinden doğan ihtilaflar, tahliye davaları ve kira bedellerinin tespiti 12.
    2. Taşınmaz malların paylaşımı ve ortaklığın giderilmesi: Taşınmaz mallar üzerindeki ortaklıkların giderilmesi talepleri 13.
    3. Vesayet davaları: Vesayet altına alınması gereken kişiler ve vesayet altındaki kişilerle ilgili yasal işlemler 1.
    4. Çekişmesiz yargı işleri: Vasiyetnamenin açılması, kayyım atanması gibi işlemler 12.
    5. Tespit davaları: Hukuki ilişkinin veya bir hakkın varlığının ya da yokluğunun tespiti davaları 1.
    6. Belirli parasal sınırları aşmayan davalar: Bu sınırlar her yıl yeniden değerleme oranına göre güncellenir 1.
    Sulh mahkemesi, genel olarak daha basit nitelikteki hukuki meselelere bakar ve tek hakimle görev yapar 13.
  • Konuyla ilgili materyaller

    Yunak Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar?
    Yunak Sulh Hukuk Mahkemesi, genel olarak aşağıdaki davalara bakar: 1. Mülkiyet davaları: Taşınır ve taşınmaz malların paylaşımı ve ortaklığın giderilmesi davaları. 2. Kira davaları: Kira bedelinin ödenmemesi, kiralananın tahliyesi gibi davalar. 3. Tazminat davaları: Maddi ve manevi tazminat davaları. 4. Miras davaları: Mirasçılık belgesinin alınması ve mirasın reddi davaları. 5. Zilyetliğin korunması: Bir malın fiili hakimiyetinin korunması davaları. Ayrıca, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve diğer özel kanunlarla sulh hukuk mahkemesine verilen diğer davalara da bakar.
    Yunak Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar?
    Mahallî mahkeme ve asliye hukuk mahkemesi aynı mı?
    Mahallî mahkeme ve asliye hukuk mahkemesi kavramları aynı şeyi ifade etmez. Asliye hukuk mahkemesi, genel görevli hukuk mahkemelerinden biridir ve özel hukuk uyuşmazlıklarından doğan davalara bakar. Mahallî mahkeme ise, daha genel bir terim olup, belirli bir bölge veya yerleşim yerinde bulunan mahkemeleri kapsar.
    Mahallî mahkeme ve asliye hukuk mahkemesi aynı mı?
    Sulh hukuk mahkemeleri hangi adliyelerde var?
    Sulh hukuk mahkemeleri, Türkiye'deki her il merkezi ve belirli ilçelerde kurulmuştur. Bu nedenle, tüm adliyelerde sulh hukuk mahkemeleri bulunmaktadır. Örneğin, İstanbul'da İstanbul Adalet Sarayı ve Gaziosmanpaşa Adliyesi gibi adliyelerde sulh hukuk mahkemeleri mevcuttur.
    Sulh hukuk mahkemeleri hangi adliyelerde var?
    Akşehir Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar?
    Akşehir Sulh Hukuk Mahkemesi, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın aşağıdaki davalara bakar: 1. Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar. 2. Taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklığın giderilmesi ve paylaştırma davaları. 3. Zilyetliğin korunmasına yönelik davalar. 4. Kanunların özel olarak sulh hukuk mahkemesini görevlendirdiği diğer davalar. Ayrıca, çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir.
    Akşehir Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar?
    Sulh Hukuk Mahkemesi'ne kimler müdahil olabilir?
    Sulh Hukuk Mahkemesi'ne müdahil olabilecek kişiler, bir yargılamanın konusu olan hak veya şey üzerinde kısmen ya da tamamen hak iddia eden üçüncü kişilerdir. Bu kişiler, hüküm verilinceye kadar bu durumu ileri sürerek, yargılamanın taraflarına karşı aynı mahkemede dava açabilirler.
    Sulh Hukuk Mahkemesi'ne kimler müdahil olabilir?
    Körfez Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar?
    Körfez Sulh Hukuk Mahkemesi, genel olarak üç ana başlıktaki davalara bakar: 1. Kira Davaları: Kiracı ve ev sahibi arasında kira sözleşmesi ile ilgili çıkan problemler. 2. Miras Davaları: Miras reddi, miras paylaşımı ve miras ortaklığına ilişkin davalar. 3. Ortaklık Davaları: Ortak mülkiyetin giderilmesi, mal paylaşımı ve kat mülkiyeti kaynaklı davalar. Ayrıca, sulh hukuk mahkemeleri çekişmesiz yargı işleri, vasi ve kayyum konuları gibi diğer özel hukuk davalarına da bakar.
    Körfez Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar?
    Düzce 1 Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar?
    Düzce 1. Sulh Hukuk Mahkemesi, kanunlarda belirtilen özel durumlar dışında aşağıdaki davalara bakar: 1. Kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar: Kira bedeli ödenmemesi, kiralananın tahliyesi gibi davalar. 2. Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesi davaları. 3. Zilyetliğin korunmasına yönelik davalar: Bir taşınır veya taşınmaz mal üzerindeki fiili hakimiyetin korunması amacıyla açılan davalar. 4. Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve diğer özel kanunlarla sulh hukuk mahkemesine verilen diğer davalar. Bu mahkeme, tek hakimli olup, genel olarak çekişmesiz yargı işlerini de yürütür.
    Düzce 1 Sulh Hukuk Mahkemesi hangi davalara bakar?