• Buradasın

    Menfi tespite karşı vergi dairesi ne yapar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Menfi tespit davasına karşı vergi dairesi, davanın sonucuna göre hareket eder.
    Menfi tespit davası, üçüncü kişilerin, asıl borçlunun alacaklı olduğu değerlendirilen bir borçtan dolayı kendilerine yöneltilen haciz bildirisine itiraz etmeleri durumunda açılır 1. Bu davada vergi dairesi, davalı taraf olarak yer alır 13.
    Dava sonucunda eğer menfi tespit kararı çıkarsa, yani üçüncü kişinin borçlu olmadığı tespit edilirse, vergi dairesi tarafından gönderilen ödeme emri iptal edilir 4. Eğer alacaklı olduğu iddia edilen taraf lehine bir karar çıkarsa, borç kesinleşir ve icra takibi devam eder 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    89 3 haciz ihbaname menfi tespite cevap verilmezse ne olur?

    89/3 haciz ihbarnamesine menfi tespite cevap verilmezse, üçüncü kişi borcu kabul etmiş sayılır ve zimmetinde bulunan borcu icra dairesine ödemek zorunda kalır. Ayrıca, bu durumda üçüncü kişi hakkında menfi tespit davası açılması için 15 günlük hak düşürücü süre başlar.

    Menfi tespite karşı 89-3'e dayalı itiraz dilekçesi nasıl yazılır?

    Menfi tespite karşı 89/3'e dayalı itiraz dilekçesi yazmak için aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir: 1. Başlık: "T.C. [İlgili] İcra Müdürlüğü'ne" şeklinde başlanmalıdır. 2. Dosya Numarası: İcra dosya numarası belirtilmelidir. 3. İtiraz Eden (Üçüncü Kişi): Adı soyadı veya şirket adı yazılmalıdır. 4. Vekil: Varsa avukat bilgileri eklenmelidir. 5. Alacaklı: Alacaklı adı yazılmalıdır. 6. Borçlu: Borçlu adı yazılmalıdır. 7. Konu: "Tarih" tarihinde tarafıma tebliğ edilen 89/[1, 2, 3] haciz ihbarnamesine itirazımın sunulmasıdır şeklinde olmalıdır. 8. Açıklamalar: 89/3 haciz ihbarnamesi ile üçüncü kişiye gönderilen bildirimin içeriği açıklanmalıdır. 9. Sonuç ve Talep: Yukarıda belirtilen nedenlerle, hakkımda düzenlenen 89/[1, 2, 3] haciz ihbarnamesine itirazımın kabul edilerek icra işlemlerinin iptal edilmesini talep ederim şeklinde bir sonuç cümlesi eklenmelidir. 10. İmza: İtiraz eden kişinin adı soyadı ve imzası yer almalıdır. Bu süreçte detaylı bilgi almak ve hak kaybına uğramamak için bir hukuk danışmanına başvurulması önerilir.

    Vergi dairesi inceleme başlatırsa ne olur?

    Vergi dairesi inceleme başlattığında, mükellefler hem haklara hem de yükümlülüklere sahiptir. Haklar: 1. Haber Verilme ve İnceleme Konusunu Öğrenme Hakkı: Mükellefe, inceleme başlamadan önce konu ve dönem hakkında bilgi verilir. 2. İncelemenin İş Yerinde Yapılmasını İsteme Hakkı: Talep edilirse, inceleme iş yerinde yapılabilir. 3. Bilgi Alma Hakkı: İncelemenin içeriği, süresi ve kapsamı hakkında bilgi talep edilebilir. 4. Savunma Hakkı: Tespit edilen eksiklikler veya usulsüzlükler hakkında savunma yapılabilir. 5. Uzlaşma Talep Etme Hakkı: İnceleme sonucunda tarhiyat önerilirse, uzlaşma talep edilebilir. 6. Dava Açma Hakkı: İnceleme sonucuna karşı Vergi Mahkemesi'ne dava açılabilir. Yükümlülükler: 1. Defter, Kayıt ve Belgeleri İbraz Etme Zorunluluğu: Yevmiye defteri, büyük defter, fatura, banka kayıtları gibi tüm belgeler ibraz edilmelidir. 2. Bilgi Verme Zorunluluğu: Müfettişin sorduğu konular hakkında doğru ve eksiksiz bilgi verilmelidir. 3. İnceleme Sırasında İş Birliği Yapma Zorunluluğu: Müfettişle uyumlu çalışmak ve iş yerinin uygun bir alanında inceleme yapılmasına izin vermek gereklidir. Bu süreçte, mükelleflerin haklarını bilmek ve yükümlülüklerini yerine getirmek, vergi incelemesinin sağlıklı yürütülmesi açısından önemlidir.

    Menfi tespit davasında vergi dairesi nasıl taraf olur?

    Vergi dairesi, menfi tespit davasında davalı taraf olarak yer alır.

    Menfi tespite karşı 89 ihbarname gönderilir mi?

    Menfi tespite karşı 89 ihbarnamesi gönderilmez, çünkü menfi tespit davası, 89/3 ihbarnamesine karşı açılacak bir davadır. 89 ihbarnameleri, icra takibinde borçlunun üçüncü kişilerdeki hak, alacak veya taşınır eşyalarının haczi için gönderilir.

    Menfi Tespitte hangi iddialar ileri sürülebilir?

    Menfi tespit davasında borçlu, çeşitli nedenlerle borçlu olmadığını iddia edebilir ve bu bağlamda aşağıdaki iddiaları öne sürebilir: 1. Senedin Sahteliği veya Geçersizliği: Senedin sahte olduğunu, üzerinde tahrifat yapıldığını veya hatır senedi olduğunu iddia edebilir. 2. Borcun Ödenmiş Olması: Borcun daha önce ödenmiş olduğunu veya senedin bedelsiz olduğunu öne sürebilir. 3. Hukuki İlişkinin Yokluğu: Borç ilişkisinin baştan itibaren geçerli olmadığını veya hiç doğmadığını iddia edebilir. 4. İradeyi Sakatlayan Nedenler: Hata, hile, tehdit veya gabin gibi nedenlerle senedin geçersiz olduğunu ileri sürebilir. 5. Kira İlişkisi: Kira ilişkisinden kaynaklanan borçlar için, kiralanan malın ayıplı olduğunu veya hukuki ayıp nedeniyle borçlu olmadığını iddia edebilir. Bu iddialar, davanın koşullarına ve delil durumuna göre değişiklik gösterebilir.

    Menfi tespite karşı itirazda tebligat kime yapılır?

    Menfi tespite karşı itirazda tebligat, borçlu olarak nitelendirilen kişiye yapılır.