• Buradasın

    Hmk'ya göre süreler ne zaman başlar?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) uyarınca süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen hallerde tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    HMK 202 maddesi nedir?

    HMK 202 maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun Delil Başlangıcı başlıklı maddesidir. Bu maddenin içeriği şu şekildedir: 1. Fıkra: Senetle ispat zorunluluğu bulunan hallerde delil başlangıcı bulunursa tanık dinlenebilir. 2. Fıkra: Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir.

    Süreye dahil olmayan günler nelerdir?

    Süreye dahil olmayan günler, hukukta genel olarak iki kategoride değerlendirilir: 1. Resmi tatil günleri: Süreler gün olarak belirlenmişse, resmi tatil günleri süreye dahil edilmez. 2. Hafta tatili günleri: İhbar süresi ve benzeri hesaplamalardaki sürelere hafta tatili günleri de dahil edilmez.

    HMK 200 maddesi nedir?

    HMK 200 maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun Senetle İspat Zorunluluğu başlıklı maddesidir. Bu madde şu şekildedir: > Madde 200 - (1) Bir hakkın doğumu, düşürülmesi, devri, değiştirilmesi, yenilenmesi, ertelenmesi, ikrarı ve itfası amacıyla yapılan hukuki işlemlerin, yapıldıkları zamanki miktar veya değerleri ikibinbeşyüz Türk Lirasını geçtiği takdirde senetle ispat olunması gerekir. Bu hukuki işlemlerin miktar veya değeri ödeme veya borçtan kurtarma gibi bir nedenle ikibinbeşyüz Türk Lirasından aşağı düşse bile senetsiz ispat olunamaz. > (2) Bu madde uyarınca senetle ispatı gereken hususlarda birinci fıkradaki düzenleme hatırlatılarak karşı tarafın açık muvafakati hâlinde tanık dinlenebilir.

    HMK kanun yararına temyiz süresi ne zaman başlar?

    HMK'ya göre kanun yararına temyiz süresi, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır.

    HMK kesin süreler nelerdir?

    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) kapsamında kesin süreler şunlardır: 1. Kanun tarafından belirlenen kesin süreler: Bu süreler kesindir ve bu süreler içinde işlemi yapmayan tarafın o işlemi yapma hakkı ortadan kalkar. 2. Hakim tarafından belirlenen kesin süreler: Hakim, sürenin kesin olduğuna karar verebilir. Kesin süreler, usul ekonomisi ve adil yargılanma hakkı kapsamında, davanın sürüncemede kalmadan makul sürede sonuçlanabilmesi için öngörülmüştür.

    HMK nedir?

    HMK, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun kısaltmasıdır. 6100 sayılı HMK, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 12 Ocak 2011'de kabul edilen ve 1 Ekim 2011'de yürürlüğe giren bir kanundur. Bu kanun, Türkiye'de özel hukuk alanında görülen davaların yargılama usullerini düzenler.

    HMK 30 maddesi nedir?

    HMK 30. maddesi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun Usul Ekonomisi İlkesi başlıklı maddesidir ve şu şekildedir: > (1) Hâkim, yargılamanın makul süre içinde ve düzenli bir biçimde yürütülmesini ve gereksiz gider yapılmamasını sağlamakla yükümlüdür.