• Buradasın

    Haksız dava açmanın cezası nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Haksız dava açmanın cezası, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 329. maddesinde düzenlenmiştir 13:
    1. Yargılama Giderleri: Kötüniyetli davalı veya hiçbir hakkı olmadığı hâlde dava açan taraf, yargılama giderlerinden başka, diğer tarafın vekiliyle aralarında kararlaştırılan vekâlet ücretinin tamamını veya bir kısmını ödemeye mahkûm edilir 13.
    2. Disiplin Para Cezası: Aynı kişi, beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar disiplin para cezası ile de cezalandırılabilir 13. Bu hâllere vekil sebebiyet vermişse disiplin para cezası vekil hakkında uygulanır 13.
    Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nun 267. maddesi uyarınca, bir kişiye işlenmediği halde suç isnat eden kişi hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Yanlış dava açılırsa ne olur?
    Yanlış dava açılması durumunda dava reddedilir. Bunun sebepleri arasında: - Aktif husumet ehliyeti eksikliği. - Maddi hata. Ayrıca, yanlış kişiye dava açılması durumunda yargılama giderleri ve vekalet ücretleri de hatalı tarafın üzerinde kalabilir.
    Yanlış dava açılırsa ne olur?
    Yanlış kişiye dava açılırsa zamanaşımı kesilir mi?
    Yanlış kişiye dava açılması durumunda zamanaşımı kesilmez.
    Yanlış kişiye dava açılırsa zamanaşımı kesilir mi?
    Hangi hallerde kötü niyetten dava açılır?
    Kötü niyetten dava açılabilecek haller şunlardır: 1. İş sözleşmesinin belirsiz süreli olması ve işçinin iş güvencesinden yararlanamaması. 2. İşverenin iş sözleşmesini kötü niyetle feshetmiş olması. 3. Sendikal faaliyetler nedeniyle işçinin işten çıkarılması. 4. İşçinin şikayetleri sonrası iş akdinin feshedilmesi. 5. Kadın işçinin hamile olduğunu işverene beyan etmesi ve bu nedenle işten çıkarılması. Dava, iş mahkemesinde açılır ve işçinin işten çıkarılmasından itibaren 5 yıl içinde açılması gerekmektedir.
    Hangi hallerde kötü niyetten dava açılır?
    Hak düşürücü süre içerisinde dava açılmamışsa ne olur?
    Hak düşürücü süre içerisinde dava açılmamışsa, dava açılmamış sayılır ve bu durumda: 1. Zamanaşımı ve hak düşürücü süre etkileri ortadan kalkar. 2. Davadaki talep geçersiz hale gelir. 3. İhtiyati tedbir kararı kendiliğinden ortadan kalkar.
    Hak düşürücü süre içerisinde dava açılmamışsa ne olur?