• Buradasın

    Dernekler İl Müdürlüğü ve Dernekler Dairesi aynı mı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Dernekler İl Müdürlüğü ve Dernekler Dairesi farklı kuruluşlardır.
    Dernekler İl Müdürlüğü, valilik bünyesindeki sivil toplumla ilişkiler müdürlüğüdür ve derneklerin yerel düzeydeki iş ve işlemlerini yürütür 12.
    Dernekler Dairesi ise Genel Müdürlük düzeyinde olup, derneklerin ulusal düzeydeki yönetiminden sorumludur 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Dernekler hangi bakanlığa bağlı olarak kurulur?

    Dernekler, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak kurulur.

    Dernekler hangi durumlarda denetlenir?

    Dernekler, aşağıdaki durumlarda denetlenir: 1. Yılda en az 1 defa: Derneklerde iç denetim yılda en az 1 kere yapılmak zorundadır. 2. Genel kurul veya yönetim kurulu kararı ile: Denetim, genel kurul veya yönetim kurulu tarafından kendi üyeleri veya bağımsız denetim kuruluşları aracılığıyla gerçekleştirilebilir. 3. Mülki idare amirinin talebi ile: İçişleri Bakanlığı veya mülki idare amiri, gerekli gördüğü hallerde dernekleri denetleyebilir. 4. Suç ihbarı veya şikayet durumunda: Dernek faaliyetleri sırasında suç teşkil eden bir durum tespit edilirse, bu durum derhal Cumhuriyet savcılığına bildirilir ve denetim başlatılır.

    Dernekler Dairesi Başkanlığı ne iş yapar?

    Dernekler Dairesi Başkanlığı aşağıdaki görevleri yerine getirir: 1. Derneklerin kuruluş, iş ve işlemlerini izlemek, kayıtlarını tutmak, dosyalamak ve arşivlemek. 2. İzne tabi faaliyetlere ilişkin iş ve işlemleri yürütmek. 3. Dernek ve birliklerin tüzel kişiliklerinin sona ermesi, tasfiyesi ve faaliyetten alıkonulması ile ilgili işlemleri yürütmek. 4. Dernek ve birliklere kütük numarası vermek, kütükten silinme işlemlerini yürütmek. 5. Yurt dışından sağlanacak ayni ve nakdi yardımlara ilişkin işlemleri yürütmek. 6. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununa göre yardım toplama faaliyetleriyle ilgili işlemleri yürütmek. 7. Dernek ve birlikler hakkındaki ihbar, şikayet ve denetim taleplerini incelemek ve değerlendirmek. 8. Derneklerin denetimlerini yapmak, eksiklikleri gidermek ve rehberlik etmek.

    Dernekler yönetmeliği nedir?

    Dernekler Yönetmeliği, derneklerin ve kar amacı gütmeyen kuruluşların tabi oldukları usul ve esasları düzenleyen bir yönetmeliktir. Yönetmeliğin bazı önemli maddeleri: - Kuruluş Bildirimi: Dernek kurucuları, kuruluş bildirimi ve gerekli ekleri mülki idare amirliğine vermek suretiyle tüzel kişilik kazanırlar. - Genel Kurul Toplantıları: Derneklerin genel kurulları, tüzükte belirtilen zamanlarda olağan, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya üyelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır. - Hesap Dönemi: Derneklerde hesap dönemi takvim yılıdır ve 1 Ocak'ta başlayıp 31 Aralık'ta sona erer. - Defterlerin Tasdiki: Dernekler, kullanacakları defterleri il dernekler müdürlüğüne veya notere tasdik ettirirler. - İzinle Kullanılacak Kelimeler: Dernek adlarında "Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal" kelimeleri ilgili bakanlıkların görüşü alınarak Bakanlığın izniyle kullanılabilir. - Lokal Açma: Derneklerin, üyelerinin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere mülki idare amirinin izniyle lokal açmaları mümkündür.

    Dernekler İl Müdürlüğü nereye bağlıdır?

    Dernekler İl Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

    Dernek ne anlama gelir?

    Dernek kelimesi iki farklı anlamda kullanılabilir: 1. Toplantı, düğün. 2. Belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için kurulan yasal topluluk, cemiyet. Ayrıca, pazar veya panayır kurulan gün anlamında da kullanılır.

    Dernekler hangi kanuna tabi?

    Dernekler, 5253 sayılı Dernekler Kanunu'na tabidir.