• Buradasın

    Davanın açılmasından sonra davalı taraf dava konusunu üçüncü bir kişiye devrederse davacı hangi seçimlik haklardan birini kullanabilir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Davanın açılmasından sonra davalı tarafın dava konusunu üçüncü bir kişiye devretmesi durumunda davacı, iki seçimlik haktan birini kullanabilir:
    1. Devralan kişiye karşı davaya devam etme: Davacı, devreden (davalı) ile olan davasından vazgeçip, dava konusunu devralan kişiyi davada davalı sıfatıyla dahil edebilir 12.
    2. Tazminat davası açma: Davacı, üçüncü kişiye devri kabul etmeyerek, devreden davalıya karşı mevcut davasını tazminat davasına dönüştürebilir 13. Bu durumda, uyuşmazlık konusunun üçüncü kişide olmasından ötürü asıl edim talebi yerine, devredenin sorumluluğunun tazmini sağlanır 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Davanın açılmasından sonra dava konusu devredilebilir mi?

    Evet, davanın açılmasından sonra dava konusu devredilebilir. Bu durum, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 125. maddesinde düzenlenmiştir. Dava konusunun devredilmesi durumunda, devreden tarafın dava konusu hak üzerinde tasarruf yetkisi kalmaz ve taraf sıfatı sona erer.

    Davacının hakları nelerdir?

    Davacının hakları şunlardır: 1. Dava Açma Hakkı: Davacı, kendisine yönelik bir haksızlığın yaşandığı durumlarda dava açma hakkına sahiptir. 2. Adil Yargılanma Hakkı: Davacı, mahkemelerde adil bir şekilde yargılanma hakkına sahiptir. 3. Dürüst Yargılanma Hakkı: Davada tarafların dürüstlüğünü ve şeffaflığını sağlamak için bu hak önemlidir. 4. Hakim Karşısında Eşitlik Hakkı: Davacının, mahkemede diğer tarafla eşit pozisyonda olma hakkı vardır. 5. Savunma Hakkı: Davacı, kendisini savunma hakkına sahiptir ve taleplerini destekleyecek somut deliller sunabilir. 6. Delil Sunma Hakkı: Davacı, ödemenin haksız olduğunu ispatlamak için her türlü delili sunma hakkına sahiptir. 7. Zamanaşımı Hakkı: Davacı, belirli bir zamanaşımı süresi içinde dava açma hakkına sahiptir.

    Dava şartları nelerdir HMK?

    Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) kapsamında dava şartları şunlardır: 1. Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması. 2. Yargı yolunun caiz olması. 3. Mahkemenin görevli olması. 4. Yetkinin kesin olduğu hâllerde, mahkemenin yetkili bulunması. 5. Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları. 6. Dava takip yetkisine sahip olunması. 7. Gider avansının yatırılmış olması. 8. Teminat gösterilmesine ilişkin kararın gereğinin yerine getirilmesi. 9. Davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması. 10. Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması.

    Dava konusunun devri halinde yargılama giderlerinden kim sorumludur?

    Dava konusunun devri halinde yargılama giderlerinden hem dava konusunu devreden hem de devralan kişiler müteselsilen sorumludur.